Esentepe - Bahceli øst for Kyrenia

dame som jobber på den gamle kystveien mellom Esentepe og Bahcelig østenfor Kyrenia. r bak, blomster i grøften og MIddelhavet. I bakgrunnen ser en noen hvitkalkede hus og Besparmak fjellene.

Esentepe og Bahceli øst for Kyrenia

Esentepe og Bahceli østenfor Kyrenia er populært blant Skandinavene. Der finner du  landlige omgivelser med nok av tumleplass, og et godt utvalg feriehus, leilighet eller villa. Utbyggerne har spesialisert seg på tilbud og en stil som passer skandinavisk smak og krav.

Sentrum av kommunen er den lille landsbyen Esentepe, som ligger på en topp et stykke opp fra havet. Noe det tyrkiske navnet også gjenspeiler ved å bety noe slikt som «en vindfull topp». Innbyggertallet var for noen år tilbake på ca. 2500 for hele kommunen. Det inkluderer da Bahceli. 

Bahceli ligger noen kilometer øst for selve Esentepe landsby. Det går lokalbuss (Dolmus) mellom Esentepe landsbyen og vestover mot Kyrenia sentrum 6-7 ganger per dag. Dagens siste bussavgangen innover til Kyrenia er i 18.tiden.

Avstanden til Kyrenia sentrum er ca 21-29 km avhengig hvor i Esentepe-området ens bolig er. Ved kjøring med privatbil tar det ca 25-45 minutter. Prisen for taxi i nord er generelt lav, og er avhengig av kursforhold tyrkiske lire mot norske kroner.  
Fra Bahceli er det fra 29 km – og mer. 

Svømmebasseng med grønt hageanlegg og leilighetshus. Fjellene i bakkant.

Ferieanlegg med høy standard

De fleste feriebolig anleggene ligger rett på oversiden av hovedveien eller ned mot havet. Området er populært blant Skandinavene pga fjellene, den frie naturen og anlegg med lave bygninger og god etterservice.

Det er en bensinstasjon med minibank, flere supermarked, apotek, noen servicebutikker, og en stor antall restauranter av forskjellige typer beliggende langs hovedveien. 

Det kjører isbiler flere ganger pr. dag inntil feriebolig anleggene i sommersesongen. På de forskjellige feriebolig anleggene ligger det ofte en restaurant og/eller en bar, selv om det varierer noe.

I dette området er det ikke lov å bygge høye bygninger, det vil si høyere en 2 boligetasjer. I tillegg kan boligene eventuelt med bygges med en takterrasse.

Elexus 5-stjernes hotell, gedigent og luksuriøst

Det er ca. 10 minutter kjøring til det gedigne og luksuriøse 5*hotellet Elexus. Der er det vannpark, 6 stk. À la carte restauranter, bowlinghall, bufeet restaurant, strand og swimmingpool medfølgende solseng fasiliteter, SPA og konferansefasiliteter med casino. 

September 2018 betalte vi 180 TL pr. person for en hel dag på anlegget med tilgang til stranden, svømmebasseng og vannskliene.  I tillegg var det inkludert  lekker bufeet lunch inklusive drikke til maten, som da inkluderte alkohol til måltidet, strandhåndklær og så mange vannflasker en trengte i løpet av dagen. 

Prisene vil være veldig forandret for hvert år. Dette er med bakgrunn i lokalt prisnivå. Som utlending vil forholdet mellom Tyrkiske Lire og egen valuta være i konstant forandring. Sjekk derfor, priser og beregne kostnaden i forhold til kursene, før besøket. 

Et paradis for fot og sykkelturer

Esentepe og Bahceli østenfor Kyrenia er velsignet med den gamle kystveien, som går langs store deler av hele kysten. Den gamle veien ligger tett på havet og er populært for turgåing, sykkel og andre trimaktiviteter.

Hele Nord Kypros er et paradis for turgåere. Den lange sesongen, fjellene og mye fri natur gir mulighet til til mange flotte turopplevelser 

Elsker du å gå på tur kan Nord Kypros friste med et godt utvalg av merkede turløper i Besparmak / Kyrenia fjellene  som strekke seg over 288 km fra vest til øst langs nordsiden av øya. Sykkelturer er det også populært. Sørsiden med Troodos fjellene kan i tillegg by på et enormt utvalg av tur- og opplevelses muligheter.  

Esentepe kommunale strand

Esentepe kommune har satt istand og organiserer en egen offentlig strand kalt Esentepe beach. Der finner du en lunchbar, solsenger og parasoller til leie  for noen få TL og sammen med dusj og garderobe fasiliteter. 

I sommersesongen kommer skilpaddene inn til stranden å legger egg.  Da kan en se ståltråd kreasjoner over stedene der redene med egg er, til eggene er klare for klekking.  

Stranden rett bak et større supermarket slik at det er fint å kombinere dagens handling på vei hjem. 

Meld deg på nyhetsbrev

Korineum Golf  er områdets "kjendis"

Esentepe området er kjent for den flotte Korineum Golf hotell og Beach Club. Golfbanen er en 18 hulls  bane (72 par), har internasjonal standard og med en krevende utforming. På anlegget kan andre en golfspillere glede seg over vakre omgivelser med fasilitetene som restaurant, lunchbar med en nydelig utebalkong, Spaavdeling, konferansefasiliteter og en Beachclub med krystall klart vann. 

Både Korineum Golf Club hotellet og Beach cluben er populære som lokasjon for å feire bryllup.

I sommer- og turistsesongen arrangeres Tyrkisk Kypriotisk aften med buffet, dans og underholdning utendørs. 

Korineum Beach club

Korineum Strand Klubb Esentepe er en av de fineste og mest intime strendene i Esentepe området. Der kan en bade både fra stranden og moloen med stupebrygge. Det er herlig å snorkle lands moloen og fjellformasjonen i bakkant av moloen. 

På Nord Kypros finnes det en blanding av strandklubber og kommunale strender. Ingen kan ved lov nektes adgang til noen av strendene. Ved private strender må det betales til hotellene en inngangspris for å få adgang.

Prisen på  Korineum Beach Club var 25 TL  pr. voksen i 2020. ( Gj. kurs 2020 1 TL = 1,35 Nok.)  Dette inkluderer inkluderer solseng, parasoller, skifterom, toalett, dusj og mulighet for å spise på strand restauranten. Prisene vil variere avhengig av årstall for besøket og valutakurs. 

De kommunale strender er gratis, en kan eventuelt leie utstyr eller medbringe eget. 

Alagadi turtle beach kommunal strand

Alagadi Turtle Beach er en berømt skilpaddestrand. I tillegg er den en kommunal natur strand for både lokalbefolkningen og turister. Stranden består flere bukter, og 3 nedkjøringer fra hovedveien. Ved Alagadi 1 er det flere restauranter og en liten brygge. 

En av de andre strandbuktene har en taverna som ligger helt ned til stranden. I tillegg er det en bukt som er mer tilbaketrukket og passer de som ønsker en roligere dag på stranden.

På Alagadi Turtle Beach holder Frivillighetsorganisasjonen SPOT til. Som navnet tilsier er stranden et av hovedstedene når skilpaddene kommer inn til land for å legge egg.  Det er mulig å delta på utsetting av skilpaddeungene.

Antiphonitis bysantiske kirke

Det er bra med merkede i hele Besparmak fjellene, som strekker seg fra øst til vest langs hele kysten. Esentepe området er intet unntak. Blant annet kan en gå en fin runde som leder frem til Antiphonitis kirke med freskomalinger på kirkeveggene. Kirken daterer seg fra bysantstiden.

En kan trygt si at Antiphonitis er Esentepe og Bahceli østenfor Kyrenia, store kulturelle og historiske stolthet. 

Acapulco hotel, resort og strand.

På vei inn til Kyrenia ligger Acapulco resort med en kjempe fin strand.  

Acapulco Hotel og strand resort finner en foruten en lang og fin strand, svømmebasseng for både de minste barna, svømmedyktige barn og voksne. Acapulco hotell har oppgradert og utvidet utvalget av vannsklier de siste årene. De har også vannsklietilbud for de yngste barna.

Et lite tivoli finner en også på Acapulco Beach Club og Resort Hotel. Du finner lekeområde på et område dekket med gress. Buffetrestaurant mot ekstra betaling

error: Content is protected !!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!