Famagusta Nord Kypros

badestrand med turkist langgrunt vann solsenger Famagusta

Famagusta “jet-setter playground” på  70-tallet

Famagusta Nord Kypros er et myteomspunnet sted. Hele området inkluderer Famagusta by, Long Beach, Iskele, Bogaz og Bafra. Alle stedene ligger på sørsiden av Besparmak fjellene. Famagusta heter Gazimagusa på tyrkisk.  Området er kjent for strender som er finkornet og langgrunt. Vannet rundt hele øya er rent og krystall klart. I tillegg er badesesongen på Kypros er den lengste i  Middelhavs området. Dette gjorde området til et attraktive reisemål for jet-settere. I turismens barndom på 60- og 70-tallet var det til Famagusta de kjente og rike dro til. Her lå det  glamorøse feriehotell som perler på en snor. I tillegg eide Sopia Loren og Elisabeth Taylor hver sin villa.

Avstanden til flyplassene varierer fra hvor en bor. Fra Long Beach er det ca. 45 min. til Ercan Flyplass. Til Larnaca Internasjonale Flyplass på den Gresk-Kypriotiske siden, tar det ca. 1 time og  10 minutter.

Othello castle bygget i sandfarget kalkstein som en del av bymuren rundt Famagusta. Stenløven i forgrunnen er etter Venetianerne som bygget deler av bymuren.

Gamlebyen i Famagusta Nord Kypros,

Det er et godt utvalg med kulturelle opplevelser i området. I Famagusta by oppleves gamlebyen ,som et eneste stort utendørs museum. Famagusta, Nord Kypros kalles også for “the walled city”. Dette på grunn av gamlebyen  som er omgitt av den massive bymuren. Othello castle bygget i sandfarget kalkstein som en del av bymuren rundt Famagusta. Stenløven i forgrunnen er etter Venetianerne som bygget deler av muren, hvor store deler av bymuren fremdeles er godt intakt. Dessverre gikk hardt utover byen når Ottomanske hæren beleiret Famagusta. Et helt år holdt de ut, før overtakelsen i 1570.

Den tidligere St.Nicolas Katederalen nå Lala Mustafa Pasha moske sett fra Lusignan Huset.

Lala Pasha Moskeen i gamlebyen i Famagusta, Nord Kypros, het tidligere St. Nicolas Katedralen. Her foregikk kroningen av den franske kongefamilien Lusignan som regjerte Kypros i 300 år. Kirken var en kopi av katedralene i Reims, Frankrike. Stedet hvor den franske kongefamilien lot seg krone.

En gang i tiden skal det ha vært 365 kirker innenfor bymuren. I dag kan en se flere ruiner og endel intakte bygninger spredt utover. Du finner Othello tower, sammen med ruinene etter de Ventianske og Lusignanske kongebolig. I gamle byen finnes markedsgater, restauranter og stort antall museer. Mellom bymuren og Lala Pasha Moskeen ligger det fantastiske Petak konditori.

Mellom Famagusta by og Long Beach ligger den enorme Salamis antikke ruinby. Byen har en omfattende historie og kun en liten andel er gravet frem. Kulturelle arrangement kan under festivaler oppleves i amfiteateret.

Ruinbyen Salamis utenfor Famagusta på Nord Kypros. En ser søyler, delvis bevarte bygniner og et amfiteater omgitt av mengder av gule margeritter og blomstrende mimosabusker.

En moderne studentby med et bredt tilbud

Den moderne delen av Famagusta, har i de senere tiårene utviklet seg til å bli en livlig studentby. Her finnes det største universitetet på hele øya. Near East Universtity har ca 20 000 studenter. Totalt er det pr. 2018 ca 100 000 studenter fordelt på forskjellige Universiteter på Nord Kypros. Det er regulert for bygging av flere tusen nye studieplasser i de neste 10 årene.  På grunn av studentene er det et godt utvalget av klesbutikker, cafeer og uteliv i Famagusta, Nord Kypros.

Thrones Nightclub er et nytt tilskudd til nattelivet i Famagusta. Utelivet på det nordlige Kypros er av en helt annen kategori sammenliknet med Ayia Napa. For de som ønsker mer er det kort vei over grensen. Fra Famagusta by er det kun 20 km til Ayia Napa, på den gresk talende delen. Da krysser en grensepunktet Dherynia.

Klesbutikker og sportsbutikker i Famagusta Nord Kypros opplyst om kvelden.

Bafra og Karpaz området

Øst for Famagusta Nord Kypros, utover mot Karpaz ligger en liten fiskelandsby kalt Bogaz. Den er forståelig nok populær for de som er glad i sjømat.  Kjører en videre utover en 20 minutters tid fra Bogaz så ligger det flere 5* luksus hotell med alt av tilbud. Disse tar imot ikke-inne boende gjester på ala cart restaurantene og barene. Du kan også få tilgang til strandområder mot betaling.

En drøy time lenger ut ligger Karpaz halvøyen. Karpaz er et av de siste uberørte og naturlig områdene i Middelhavet.

Bogaz og Long Beach kjennetegnes av “Resort anlegg”

Ceasars resort hageanlegg nær Famagusta Nord Kypros.

Området kjennetegnes av større anlegg med en resort stil. Inne på anleggene finner en alt av tilbud for hele ferien for hele familien. Alt er lagt til rette for en aktiv ferie i egen bolig. I Famagusta by kjennetegnes tilbudet av en del mindre leiligheter. Disse er svært attraktive for utleiemarkedet. Spesielt gjelder det for personer tilknyttet universitetene. Det gjelder både for studenter og ansatte.
Det bygges også flott villaer i nærhet til de langstrakte strendene. Prisen på disse er gunstige og avstanden til havet kort.

Området er et satsingsfelt for den Nord Kypriotiske regjeringen. Derfor er det bygget en ny vei, med opplyst gang- sykkelvei langs havet. Det vil komme mer infrastruktur som et amfiteater med tanke på fornøyelse i området. Det er forventet at området vil øke mest i verdi ved en løsning på Kypros problemet. Dette med bakgrunn i de flotte strendene og områdets høye popularitet i tidligere tider.

Om andre aktuelle områder og steder på resten av bloggen 

error: Content is protected !!