Famagusta Nord Kypros

Famagusta 70-tallets jetset favoritt

Famagusta Nord Kypros er et myteomspunnet sted.  Famagustabukten inkluderer Famagusta by, Yeni Bogazici, Long Beach, Iskele, Bogaz fiskelandsby og Bafra turistområde. Alle stedene ligger på sørsiden av Besparmak fjellene.

Famagusta heter Gazimagusa på tyrkisk.  Området er kjent for strender som er finkornet og langgrunt. Vannet rundt hele øya er rent og krystall klart. I tillegg er badesesongen på Kypros er den lengste i  Middelhavsområde. 

Området ble til et attraktivt reisemål for jet-settere. I turismens barndom på 60- og 70-tallet var det til Famagusta de kjente og rike dro til. Her lå det  glamorøse feriehotell som perler på en snor. I tillegg eide Sopia Loren og Elisabeth Taylor hver sin villa.

Avstanden til flyplassene varierer fra hvor en bor. Fra Long Beach er det ca. 45 min. til Ercan Flyplass. Til Larnaca Internasjonale Flyplass på den Gresk-Kypriotiske siden, tar det ca. 1 time og  10 minutter.

Famagusta - en moderne studentby

Den moderne delen av Famagusta, har i de senere tiårene utviklet seg til å bli en livlig studentby. Her finnes det største universitetet på hele øya. Near East Universtity har ca 20 000 studenter. Totalt er det pr. 2018 ca 100 000 studenter fordelt på forskjellige Universiteter på Nord Kypros.

Det er regulert for bygging av flere tusen nye studieplasser i de neste 10 årene.  På grunn av studentene er det et godt utvalget av klesbutikker, cafeer og uteliv i Famagusta, Nord Kypros.

En finner et godt utvalg av lokale butikker, populære tyrkiske kleskjeder og et økende antall internasjonale kjedebutikker. 

I Famagusta by kjennetegnes bolig tilbudet av en del mindre leiligheter. Disse er svært attraktive for utleiemarkedet. Spesielt gjelder det for personer tilknyttet universitetene. Det gjelder både for studenter og ansatte.

Kles- og sportsbutikker i Famagusta Nord Kypros opplyst om kvelden.

Nightlife, shopping og cafeliv

Thrones Nightclub er et nytt tilskudd til nattelivet i Famagusta. Utelivet på det nordlige Kypros er av en helt annen kategori sammenliknet med Ayia Napa. 

Mange cafeer og barer har livemusic i helgen. Dette går igjen over hele den nordlige delen av øya. Den utpregede fyllekulturen en ser mer av i Nord Europa og i Aya Napa sees ikke. 
Nattklubbene har ofte inviterte spesielle DJs og viser forrykende spesialshow av forskjellig art. 

For de som ønsker mer, er det kort vei over grensen. Fra Famagusta by er det kun 20 km til Ayia Napa, på den gresk talende delen. Da krysser en grensepunktet Dherynia.

Lala Pasha Moskeen

Lala Pasha Moskeen i gamlebyen i Famagusta, Nord Kypros, het tidligere St. Nicolas Katedralen. Her foregikk kroningen av den franske kongefamilien Lusignan som regjerte Kypros i 300 år. Kirken var en kopi av katedralene i Reims, Frankrike. Stedet hvor den franske kongefamilien lot seg krone.

En gang i tiden skal det ha vært 365 kirker innenfor bymuren. I dag kan en se flere ruiner og endel intakte bygninger spredt utover. Du finner Othello tower, sammen med ruinene etter de Ventianske og Lusignanske kongebolig.

I gamle byen finnes markedsgater, restauranter og stort antall museer. Mellom bymuren og Lala Pasha Moskeen ligger det fantastiske Petek konditori.

Lala mustafa pasha mosque in Famagusta north Cyprus

Famagusta gamleby

Det er et godt utvalg med kulturelle opplevelser i området. I Famagusta by oppleves gamlebyen, som et eneste stort utendørs museum. Famagusta, Nord Kypros kalles også for «the walled city». Dette på grunn av gamlebyen  som er omgitt av den massive bymuren.

Nord Kypros har en walled city til med Nicosia walled city i hovedstaden. Se turistbloggen for fyldig info fra Nicosia walled city

Othello castle bygget i sandfarget kalkstein som en del av bymuren rundt Famagusta. På høyre side av The Sea Gate også kalt Porta del Mare, ligger den Venetianske løvestatuen.  Venetianerne bygget deler av muren, hvor store deler av bymuren fremdeles er godt intakt. Dessverre gikk det hardt utover byen når Ottomanske hæren beleiret Famagusta. Et helt år holdt de ut, før overtakelsen i 1570.

Gjenåpning av Varosha i Famagusta

Famagusta spøkelseby er i virkeligheten en  bydelen som heter Varosha eller Maras. Bydelen, som ligger mellom sør og nordsiden, skal gjenåpnes stykkevis formidlet en stolt statsminister Ersin Tatar ( Nord Kypros)  til Tyrkias President Recep Tayyip Erdoğan. Dette skjedde i forbindelse med markerings seremonien for gjenåpningen av ferskvanns ledningen som nå går mellom Nord Kypros og Mersin i Tyrkia. Under vinterstormene hadde ledningen pådratt seg lettere ødeleggelser. 

Mange ble overrasket over nyheten om at Varosha ( gresk) eller Maras (tyrkisk) området skulle gjenåpnes for publikum. Åpningen gjelder ikke hele bydelen, kun visse steder av de offentlige områdene som er åpnet opp og gjort tilgjengelig for publikum.

Mange har dessverre ikke fått med seg at Famagusta er en pulsende moderne by. Det er noe helt annet etter den Gresk-Kypriotiske propaganda fremstilling. Første steg med åpningen av Varosha – Maras skjedde i forbindelse med valget av en ny president på Nord Kypros i oktober 2020.

LES MER HER >>

Meld deg på nyhetsbrev

Salamis antikke ruinby

Mellom Famagusta by og Long Beach ligger den enorme Salamis antikke ruinby. Byen har en omfattende historie og kun en liten andel er gravet frem. Kulturelle arrangement kan under festivaler oppleves i amfiteateret.

Salamis oldtids- og ruinby er spesielt vakker om våren. Da kan en lettere rekke å gå rundt på hele det enorme området. Om sommeren må da sikre seg ved å ha med nok drikkevann.

Det ligger en hyggelig og tradisjonell taverna ved inngangsporten, samt mange vakre badestrender i området. En tur hit kan kombineres med strandbesøk og gjøre besøket i Salamis til en heldags tur.

Området her heter Yeni Bogazici og har en økende popularitet med nye byggefelt med godt design og lave høyder. Flotte strender, tavernaer, Citta Slowfood festialer, Salamis Conti hotel og Resort, kort vei til Famagusta sentrum og Long Beach området gjør stedet attraktivt.  

For boliger i Yeni Bogazici området.   SE MER HER >>

Long Beach Iskele for de beste resortene

Området kjennetegnes av større anlegg med en resort stil. Inne på anleggene finner en alt av tilbud for hele ferien for hele familien. Alt er lagt til rette for en aktiv ferie i egen bolig. Hvor en ikke trenger å forlate området for å få de fleste grunnleggende behov dekket. Det er gåavstand eller shuttel buss til stranden.

Det bygges flotte villaer i nærhet til de langstrakte strendene. Prisen på disse er gunstige og avstanden til stranden kort. 

Long Beach Iskele ble beskrevet i Forbes magazine, som det best og mest gunstige området i verden å kjøpe Beach Front Properties, i 2021.  

Området er et satsingsfelt for den Nord Kypriotiske regjeringen. Derfor er det bygget en ny vei, med opplyst gang- sykkelvei langs havet. Det vil komme mer infrastruktur som et amfiteater med tanke på fornøyelse i området. Det er forventet at området vil øke mest i verdi ved en løsning på Kypros problemet. Dette med bakgrunn i de flotte strendene og områdets høye popularitet i tidligere tider.

For boliger i Long Beach Iskele området.   SE MER HER >>

Bogaz fiskelandsby i Iskele

Den hyggelige lille fiskelandsbyen Bogaz ligger på den sørøstlige kystveien ved siden av hovedbyen Iskele. 

Selv om Bogaz er en liten by, er et yrende sted med en pen liten havn, noen små hoteller og B&B, samt restauranter. På disse spisesteder, spiller sjømat åpenbart en stor rolle i menyen.  

Om kveldene blir Boğaz levende med lokal musikk og underholdning. En tur hit fra de nærliggende stedene er forståelig nok populært for de som er glad i sjømat. 

Kjører en videre utover en 20 minutters tid fra Bogaz så kommer en til Bafra. 

I Bafra ligger det flere 5* luksus hotell med alt av tilbud. Disse tar imot ikke-inne boende gjester på ala-cart restaurantene og barene. Du kan også få tilgang til strandområder mot betaling.

For boliger i Bogaz området.   SE MER HER >>

Bafra med 5* luksus hoteller

I Bafra ligger det flere 5* luksus hotell med alt av tilbud. Disse tar imot ikke-inne boende gjester på ala cart restaurantene og barene. Du kan også få tilgang til strandområder mot betaling.

Luksus hotellene som ligger i Bafra er Artemis Kaya, Noahs Ark Delux hotel & Spa, Concorde Luxury Resort, og Limak Cyprus De lux Hotel. Det finnes også leilighetsanlegg her ute, samt enkeltstående boliger.

En drøy time lenger ut ligger Karpaz halvøyen. Karpaz er et av de siste uberørte og naturlig områdene i Middelhavet.   

Nord Kypros omtales av noen som Middelhavets Cuba, med Karpaz og Golden Beach som gir en smak av Karibien. 

Bli med på en liten reise over Nord Kypros.

error: Content is protected !!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!