Famagusta Spøkelsesby gjenåpnes

Famagusta spøkelsesby gjenåpnes stykkevis

Famagusta spøkelsesby gjenåpnes stykkevis, men kun bydelen sør i Famagusta som heter Varosha. Denne gjenåpningen skjer stykkevis» formidlet en stolt statsminister Ersin Tatar ( Nord Kypros)  til Tyrkias President Recep Tayyip Erdoğan.

Budskapet ble formidlet i forbindelse med gjenåpnings seremonien for vannledningen mellom Nord Kypros og Mersin i Tyrkia.

Mange ble overrasket over nyheten at Varosha/ Maras området skulle gjenåpnes for publikum. Det er ikke hele bydelen, kun visse steder av de offentlige områdene som er åpnet opp og gjort tilgjengelig for publikum.

Hendelsen ble beskrevet i  avisen Daily Sabah  om 6. oktober 2020 i forbindelse med en pressekonferanse hvor President Recep Tayyip Erdoğan og den tyrkisk-kypriotiske statsministeren Ersin Tatar viste seg sammen . Tyrkia er hovedsponsor ved selve konstruksjonen av vannledningen mellom Tyrkia og Nord-Kypros. det samme gjelder for kostnadene ved det fullførte reparasjonsarbeid.

I januar ble vannledningen mellom Mersin området i Tyrkia og Nord Kypros forstyrret på grunn av alvorlige værforhold. Tjenestemenn lokaliserte skaden til å være på rundt 250 meter dybde og 8 kilometer fra den tyrkiske kysten. To rør hadde løsnet fra utgangspunktet og dukket opp på havsnivå, som følge av skaden.

skjermdump for å vise Famagusta spøkelsesby
mennesker som går innover i gaten i det fraflyttede Famagusta spøkelsesby

Marash, Varosha og Famagusta spøkelsesby - kjært barn mange navn

Maras er det tyrkiske navnet for denne turistdelen langs kysten ved Famagusta by. Det greske navnet er Varosha. Mange turister, som har besøkt Ayia Napa området, kjenner stedet som Spøkelsesbyen Famagusta.

Mange tror ikke Famagusta by er annet etter den gresk-Kypriotiske fremstillingen. Dette er dessverre  politisk propaganda. Famagusta, Gazimagusa på Tyrkisk, er i dag en moderne by. I  Nord Kyprotisk målestokk, er byen faktisk den 2. største. Blant annet finner en flere store  internasjonale universiteter, hvorav det største har mer enn 20 000 studenter. Les om studentøya Kypros her.

Det røde området på bildet er det avstengte området.

Nyheten om at Famagusta Spøkelsesby gjenåpnes ble tatt godt imot. Tusenvis av Tyrkisk-kyprioter, utlendinger og til og med Gresk-Kyprioter strømmet til Varosha / Maras for et besøk.

Følelsesmessige øyeblikk ble opplevd. Stedet bærer dessverre store spor av konflikten og migrasjon i 1974 og det påfølgende forfallet i 46 år. Se bilder her og flere i filmen nederst i bloggposten.

Meld deg på nyhetsbrev

Goldmark Estates har det bredeste og mest varierte utvalget boliger i Famagustabukten

Ikke alle ønsker at Famagusta Spøkelsesby gjenåpnes

Republikken Tyrkia er ikke årsaken til at Varosha har forblitt stengt i mange år. Dette kommer som en direkte årsak av mangel på fremdriften i fredsprosessen på Kypros, som har foregått over mange år.

Målsettingen med at Spøkelsebyen Famagusta delvis gjenåpnes, er hensynet til Gresk-Kypriotere og andre Kyprioter  som eier eiendommer i Maras / Varosha.  Det er ønskelig for alle at de rette eierne vil få tilbake råderetten over eiendommene sine.

Dette vil skje under administrasjon av Nord Kypriotiske regjering. Alle ønsker å bringe Maras-regionen, tilbake til livet. Måten det gjøres på er det delte meninger om.

Nærmer man seg en full åpning?

Under det Osmanske styret var store deler av området eid av Tyrkisktalende. Det er fremdeles et stort antall eiendommer igjen i Spøkelsesbyen / Varosha / Maras,  med aner helt tilbake til Osmanske perioden. I 1974 var det det overvekt av Gresk-Kypriotiske eiere.

EU, FN, Russland, Tyskland og den Gresk-Kypriotiske siden er ikke fornøyd med beslutningen om å åpne Varosha. TRNC-regjeringen uttrykte derimot synspunktet om at for regionen, så vil åpningen av et omstridt område som har vært avstengt, bidra mer til revitalisering og løsning.

Det forventes politisk dynamikk i regionen i den kommende perioden.  Varosha, Maras eller Spøkelsebyen Famagusta har vært gjenstand for forhandling om fred i flere tiår. Helt siden forhandlingene startet opp rett etter den tyrkiske intervensjonen.

Første steg med åpningen av Varosha – Maras skjedde i forbindelse med valget av en ny president på Nord Kypros i oktober 2020. Motivasjonen som ligger i bunnen, er forhåpentligvis å få Kypros-samtalene i gang igjen.

Det er et håp om at Gresk-Kypriotene vil være mer innstilt på å komme nærmere en avtale mellom de to folkegruppene på øya.  Uansett forårsaket åpningen av Maras-regionen, en spennende forventning i eiendoms- og byggesektoren på Nord Kypros eller hos den Tyrkiske Republikken Nord Kypros, som er det korrekte navnet forkortet TRNK. Som blir TRNC Turkish Republic Northern Cyprus.

Populær turistdestinasjon på 60- og 70-tallet

Varosha var det mest berømt ferieområdet på Kypros, og den mest populære turistregionen i det østlige Middelhavet på 1970-tallet.

Destinasjonen hadde en kapasitet på 10 000 senger fordelt på mer enn 100 hoteller, frem til invasjonene fra Gresk og Tyrkisk side i juli 1974.

Elisabeth Taylor og Sophia Loren eide ferieboliger i området.

Deler av svenske Abba med barn  prydet forsiden til «Fritidsresor» 1970/71 katalog sittende på stranden foran det som nå er Arkin Palm Beach Hotell, hvor byggene til venstre er i den avstengte delen.  Se bildet (skjermdump) fra stranden over og les om dette  her i Famagusta News, hvor bildet er fra. 

Meld deg på nyhetsbrev

Økende eiendomssalg

Eiendomssalget akselererte i forbindelse med åpningen av deler av Maras. Dette resulterte i en spenning i markedet blant investorene. Det faktum at hendelsen kan føre til at  Gresk-kyprioter vil få muligheten til å drive sine virksomheter under Tyrkisk-Kypriotisk kontroll kan av dette kun tolkes positivt.

FeriehusMiddelhavets lokale representanter på Nord Kypros, Goldmark Estates, har den beste kjennskapet  til øya, folket, politikken og markedet.  Ta kontakt med oss for mer info og spørsmål.

Resort anlegg som ligger

Beste eiendoms investering 2021 ifølge Forbes

Et halvt år i etterkant kom denne gode nyheten fra Forbes. I kåringen av Beste eiendoms investering 2021 ved stranden for hele verden ble Nord Kypros og Iskele området i Famagusta nr. 1.

Dette fremkommer av rapporten i Live and Invest Overseas ‘Global Property Survey 2021’. En årlig undersøkelse som ser på kostnadene ved en slik investering – «verden rundt»!

Rapporten er publisert i anerkjente Forbes, det som gjør det litt spesielt – og ikke minst viser hvor unikt det er at Nord Kypros topper listen som beste eiendomsinvestering 2021 – i en undersøkelse som i hovedsak retter seg mot Amerikanere!  Nord Kypros er i godt selskap i kåring med Mexico, Belize, Colombia og Brazil.

Bli med inn i spøkelsesbyen Famagusta Nord Kypros