9. august 2023

Etter flere utsettelser og forsinkelser var det endelig tid for åpning av den nye terminalen på Ercan, flyplassen ved Nicosia på Nord Kypros. Den offisielle åpning ble foretatt på Peace and Freedom day 20. juli 2023, den Nord Kypriotiske frigjøringsdagen.

Alle 3D-bilder og foto i dette blogginnlegget kommer fra Ercan Havalimani.

Her vil vi gi deg litt fakta fra om den nye flyplassen.

Fakta om nye Ercan Flyplass på Nord Kypros

  1. Den nye Ercan-flyplassen er bygget på et 7,8 millioner kvadratmeter stort område rett overfor den eksisterende Ercan-flyplassen.
  2. Den nye terminalen vil få en kapasitet på over 5 millioner passasjerer i året.
  3. Den nye flyplassen er utstyrt med den nyeste teknologien og vil vekke oppsikt med sin moderne arkitektur.
  4. 30 fly-parkeringsplasser – inkludert 21 utendørs, som vil være 6 ganger større enn dagens Ercan lufthavn.
  5. Den vil betjene sine passasjerer med 60 innsjekkings punkter
  6. Flyplassen får 44 passkontrollpunkter
  7. Flyplassen får 26 bagasje scannere
  8. Med en bagasjekapasitet på 5 000  per time.

Meld deg på nyhetsbrev

Åpningen av Ercan Uluslararası Havalimanı
(Ercan International Airport)

Den nye terminalen gjør at Ercan (Tymbou) nå er den største flyplassen på øya, med en årlig kapasitet på 10 millioner passasjerer og en rullebane på 3100 meter. Byggekostnaden er totalt € 450 millioner.

Terminalens åpningsseremoni gjennomført med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan som landet på den nye rullebanen og holdt en tale inne i det nye terminalen. Han oppfordret det internasjonale samfunnet til å «lytte etter oppfordringen fra daværende FNs generalsekretær Kofi Annan, som innrømmet at det ikke er noen FN-resolusjon som kan rettferdiggjøre isolasjonen av våre tyrkisk-kypriotiske brødre, og … oppheve disse restriksjonene».

Den tyrkisk-kypriotiske presidenten Ersin Tatar talte også under seremonien, og sa «Sør har ikke en flyplass som denne, og det har de fleste land heller ikke».

Den gamle terminalen, som ble bygget i 1977 og gjennomgikk renovering mellom 2002 og 2004, hadde sin siste flyavgang til Istanbul Sabiha Gokcen flyplass like før klokken 19, torsdag 20.juli.

Ercan internasjonale lufthavn, som ligger i hjertet av Nord-Kypros, representerer en betydelig milepæl i regionens transportinfrastruktur. Denne flyplassen, som nylig ble åpnet, kan skilte med toppmoderne fasiliteter som passer både innenlandske og internasjonale reisende. Utstyrt med banebrytende teknologi, effektive terminaler og en rekke tjenester, tilbyr Ercan flyplass en reiseopplevelse uten sidestykke. Ligger strategisk mellom Europa, Asia og Afrika, er Ercan International Airport mer enn bare en inngangsport til Nord-Kypros.

Beliggenheten gjør det til et praktisk knutepunkt for reisende som utforsker det østlige Middelhavet. Flyplassens nærhet til kjente historiske steder, uberørte strender og pulserende lokal kultur forsterker dens appell ytterligere.

Nord Kypros, en skjult perle øst i Middelhavet

Utover sin funksjon som et transportknutepunkt, fungerer Ercan International Airport som inngangsporten til alle skattene på Nord-Kypros. Reisende kan utforske de sjarmerende kystbyene, eldgamle ruinene og det fantastiske landskapet som har gitt denne regionen kallenavnet «Den skjulte perlen i Middelhavet.» Ercan gir enkel tilgang til Kyrenia-fjellkjeden, den historiske byen Famagusta og de pittoreske strendene på Karpas-halvøya.

Ercan International Airport erkjenner viktigheten av miljøansvar og har implementert flere bærekraftige initiativer. Fra energieffektiv belysning til strategier for avfallsreduksjon, har flyplassen som mål å minimere sitt økologiske fotavtrykk. Reisende kan legge ut på sine reiser med visshet om at deres passasje gjennom Ercan støtter bevaringen av regionens naturlige skjønnhet.