Generelle fakta Nord Kypros

OFFISIELT NAVN Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti
NORSK NAVN Nord-Kypros eller Den tyrkiske republikken Nord-Kypros (TRNC)
STATSFORM Demokratisk republikk
HOVEDSTAD Lefkosa (Nikosia)
INNBYGGERTALL ca. 350 000
LANDAREAL 3 355 km²
OFFISIELT SPRÅK Tyrkisk, de fleste snakker også godt engelsk
RELIGION Islam
NASJONALDAG 15. november
STATSOVERHODE Ersin Tatar
STATSMINISTER  Faiz Sucuoğlu
MYNT Nye tyrkiske lira à 100 kurus
SYMBOL ₺
VALUTAKODE TRY

Det tyrkiske navnet for apotek er eczane. Apotekutsalg finnes over alt på Nord Kypros, med dyktige ansatte som snakker godt engelsk. De har et stort utvalg produkter, både farmasøytiske, naturmidler og kosttilskudd. Prisene er rimelig, sammenlignet med her hjemme. Flere apotek har også døgnåpent.

Det er et godt utvalg banker på Nord Kypros, både lokale og internasjonale. Vi hjelper deg som kjøper eiendom, slik at du får opprettet en bankkonto på Nord Kypros. Det vanligste er å ha en konto for Tyrkiske Lire og en for Britiske Pund.
Minibanker finnes det mange av på Nord Kypros og kreditkort aksepteres stort sett over alt.

På hele Kypros kjører man på venstre side av veien. Det kan lønne seg å «øveløseskjøre» litt på et sted som ikke er så trafikkert, før man kjører inn til en av byene. Pass på så du får en bil med automatgir, da blir det en ting mindre å tenke på i trafikken.

Nikosia (tyrkisk: Lefkosa, gresk: Lefkosia)
Nikosia er hovedstaden på Nord-Kypros. Nicosia er sentrum av det administrative distriktet, og for tiden den eneste delte hovedstaden i verden, med de nordlige tyrkiske og sørlige greske delene delt av en «grønn linje»; en demilitarisert sone vedlikeholdt av FN.

Kyrenia (tyrkisk: Girne, gresk: Kirínia)
Kyrenia ligger på nordkysten. Det er en travel liten by med en havn som er verdsatt for sin naturlige skjønnhet og er et perfekt feriemål. Byen ble grunnlagt av akaerne, gamle greske kolonister og befestet av bysantinerne, frankerne og venetianerne.

Famagusta (tyrkisk: Gazi Magusa, Gresk: Ammochostos)
Famagusta er den viktigste havnen på Nord Kypros. Byen ligger på øyas østkyst i en bukt mellom Capes Greco og Eloea omtrent 55 km øst for Nikosia. Byenhar den dypeste havnen på Kypros.

Famagusta-byen ligger sør for den antikke byen Salamis (nå Salamis-ruinene), mange tror Famagusta erden gamle spøkelsesbyen Varosha (Maras), men dette er en del av Famagusta.

Morphu (tyrkisk: Güzelyurt, Gresk: Μόρφου)
Selve byen Güzelyurt er ikke et typisk turistmål, selv om utbygningen i Morphu bukten er stor. Byen er interessant for de som ønsker å se deler av Nord-Kypros som ikke er fullt så påvirket av turisme. Du kan nyte ferien i fred og ro i dens naturlige omgivelser. Guzelyurt huser et historisk- og arkeologisk museum. Museet rommer en samling som strekker seg fra Kypros forhistoriske tidsalder til den bysantinske perioden.

På Nord-Kypros er spenningen 220/240 volt AC. Standard britiske rektangulære 3-pinnede plugger brukes, så en adapter kreves. Det er allment tilgjengelig i butikker, supermarkeder, dagligvarebutikker og elektrikere.

Det er 2 fergeruter som går mellom Kypros og Tyrkia og tilbyr deg totalt 6 avganger per uke. Akgunler Denizcilik opererer 2 ruter, Kyrenia til Tasucu går 3 ganger ukentlig og Famagusta (Magusa) til Mersin omtrent 3 ganger ukentlig.

Kontakt oss for mere informasjon om rutetider etc.

Vi synes begge deler fungerer utmerket og velger transportrute etter hva som passer best i forhold til pris og flytidspunkter. Til Larnaca Airport som ligger på den gresk kypriotiske sørsiden, flyr man direkte fra Oslo. Flytiden fra Oslo er ca. 4 timer og 40 min., og til Larnaca kan man fly via mange andre flyplasser i Europa. Flyr du til Larnaca blir flyplass blir flyplass transferen ca.30 minutter lenger, sammen liknet med om en flyr til Ercan Airport.

Flyr du til Ercan, også kjent som Nicosia eller Lefkosa Airport, på den tyrkisk kypriotiske nordsiden, blir flyturen noe lenger. Årsaken er mellomlanding og flybytte i Tyrkia, oftest Istanbul. Taxituren er derimot noe billigere og 30 minutter kortere. Dette er en ny, liten og effektiv flyplass hvor bagasjen kommer raskt. I løpet av det siste året har de åpnet stor taxfreebutikk og diverse spisesteder.Det er behagelig å reise med Turkish Airways ( Medlem av Star Alliance slik som SAS) hvor en har bagasje, mat og vin inkludert i prisen. Du mellomlander på Ataturk Flyplass i Istanbul med et stort utvalg av butikker og spisesteder. Prisen er derfor også høyere. Lavpris selskapet Pegasus, er et annet godt alternativ å fly til Ercan. De flyr  via Gocken flyplass i Istanbul, som er noe mindre flyplass, men har også et godt utvalg av butikker og spisesteder. Pegasus er flyselskapet som erfaringsmessig har de laveste prisene i høysesongen.

Du kan også velge å reise til og fra øya for en rimelig pris med ordinære charterflybilletter eller restplassbilletter fra f.eks. Star Tour , Apollo og Vingreiser.

Det er også en flyplass ved Paphfos på den greske siden. Paphos Airport(PFO), herfra er det mellom 2,5 og 3,5 timer til de forskjelllige destinasjonene på Nord Kypros.

Vi kan hjelpe til med å bestille flyplass transfer som henter dere på flyplassen og kjører dere rett til boligen:

Ercan Airport – tar taxituren ca. 45 minutter, pris £40 for 1-3 personer, eller £45 for 4-6.
Larnaca Airport –  tar taxituren ca 1 time 15 min.,
pris £65 for 1-3 personer, eller £70 for 4-6.

Airport transfer betales normalt kontant til sjåføren, men avtal med sjåføren på forhånd så kan han ta med en bærbar bankterminal.  Prisene over er et eksempel fra 2023. Pris er omtrentlig og vil variere avhengig taxieier,  årstall for besøket og valutakurs. 

Leiebil kan bestilles  til ankomsten på Ercan airport og du blir informert om hvor bilen plukkes opp på flyplassen. De fleste Skandinavere velger å kjøre Airporttaxi til bostedet og får leiebilen levert på døren påfølgende dag. Flyene fra nord Europa lander oftest på kvelden. Med venstre kjøring på Kypros,  uten lokalkunnskap om veiene og mye bagasje, så foretrekker nesten alle å bli hentet og kjørt til døren. Det er tryggest og mer behagelig, siden en tross alt er på ferie.

Vi hjelper deg som kjøper bolig, slik at du får innboforsikring for din eiendom på Nord Kypros. Det finnes flere internasjonale forsikringsselskap å velge mellom, som hjemme avhenger prisen av størrelsen på boligen.

Etter at grensen mellom nord og sør ble åpnet i 2003, er det nå veldig enkelt å krysse grensen. Som EU/EØS borger behøver man kun pass, det er ikke lenger behov for visum. Nye visumregler implementert 24 oktober 2019, gir ved ankomst automatisk 30 dagers opphold. Trenger du mer en 30 dgr. må du fremvise kontrakt på at du eier eiendom eller har en langtids leiekontrakt. Om så skjer, kan du kan oppholde deg på Nord-Kypros i inntil 90 dager, på besøk i enhver 180 dagers periode.

Det er to typer sykehus på Nord Kypros: offentlig og private sykehus. De offentlige sykehusene brukes i stor grad av de lokale.

Private sykehus kan benyttes mot at man betaler for den tjenesten man ønsker, på samme måte som når man benytter et privat sykehus andre steder i verden, kostnadene er svært rimelige sammenlignet med de i Vest-Europa, Nord-Amerika eller Storbritannia.
Fasilitetsnivået har en tendens til å være høyere i private sykehus, selv om mange av legenejobber i begge sektorer. NordKypros 112 ambulansetjeneste, som er delvis veldedig finansiert, ble satt opp for å operere i henhold til britiske paramedisinske standarder, disse kan ta en pasient til begge typer sykehus. Standarden på helsetjenestene er generelt gode.
Alle besøkende til Nord-Kypros har rett til gratis akuttmedisinsk behandling ved statlige sykehus og alle blodbanker er HIV-screenet.

Det er ikke noe problem å ha med kjæledyr, så lenge man forholder seg til regler for vaksinasjon etc. iforhold til utenlandsreise.

Her finner du mer informasjon.

Nord-Kypros så vel som hele øya nyter typisk middelhavsklima med lange, varme og tørre somre fra midten av mai til midten av oktober og milde og våte vintre fra desember til februar. De korte høst- og vårperiodene fullfører årets sesonger. 

For mer detaljert info sjekk forskjellige vær sider som Yr, Accuweather o.s.v.

Nord Kypros er et tryggt land å oppholde seg i. Kriminalitet er nærsagt ikke eksisterende.

Det er derfor vi har brukt den lave kriminaliteten i vårt blogg innlegg, som en av 9 grunnet til å besøke Nord Kypros.

De fleste utbyggere aksepterer Krypto valuta som betaling for eiendom, men man må berege et påslag på 2%, som er kostnaden for utbygger for å veksle tilbake Krypto til «vanlig valuta».

Det er generelt veldig billig å leve på Nord Kypros, spesielt nå (mars 2022) som den Tyrkiske Liren står så lavt i kurs. Vi spiser ofte middag for 2 personer, gjerne med et glass vin til maten. Regningen kommer aldri over 200 kroner. Lokalproduserte varer, frukt og grønnsaker er meget billig, importerte varer er noe dyrere.

Det er et nettverk av busser som opererer mellom de største byene. Det er også «Dolmush», en form for delt taxi som opererer flere ruter. Det svært rimelig å ta disse bussene. Butikker langs ruten pleier å ha oppslag om passeringstider. Man går ut til veien og vinker til bussjåføren, så stopper han. 

Nord-Kypros er offisielt muslimsk, men religionen blir ikke strengt overholdt (de er sekulære muslimer), og det råder en veldig avslappet holdning både til moskebesøk, fasteritualer, alkohol og bekledning. De loakel forholder seg til sin religion, som de fleste nordmenn forholder seg til den norske kirke. Det finnes også et stort antall kirker på Nord-Kypros. St Andrews i Kyrenia sentrum holder anglikansk gudstjeneste hver søndag og torsdag, og ute på Karpaz er det gresk-ortodokse gudstjenester. 

Det finnes et stort utvalg restauranter på Nord Kypros, og du finner mat fra alle verdensdeler. I bloggen vår, har vi skrevet om noen av de stedene vi har besøkt. 

Nord Kypros ligger en time før Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

error: Content is protected !!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!