Nord Kypros - natur, kultur og historie

Nord Kypros har et fantastisk klima.

Nord Kypros med sin beliggenhet innerst i det østlige Middelhavet, er begunstiget med et bortimot perfekt klima. Normalt kan Kypros skryte av ca. 300 dager uavbrutt solskinn, med en biologisk optimal luftfuktighet. I tillegg omgis øya av krystallklart vann, med badetemperaturer over 20 grader til begynnelsen av desember.

For 10. året på rad rangeres badevannet i tillegg høyest på EUs årlige oversikt over badevannskvaliteten i Europa. Med dette menes det at på badestrendene på Kypros finner en de aller laveste nivåer av bakterier i hele EU.

Med sitt varme sommer klima og milde vinterklima, er Kypros en helårs destinasjon.  Øya anses av klimaforskere til å ha optimale værforhold for et godt biologisk klima, varm, tørr og med deilig bris. 

Fra midten av -80 tallet har den Gresk-Kypriotiske siden av øya utviklet seg til å bli en svært populær turist destinasjon. Det gjør at visse områder i sør, har blitt tungt utbygget og er veldig turistifisert. På den Tyrkisk-Kypriotiske delen av øya i nord, så finner en derimot et helt annet Kypros.

Tilbakelent og imøtekommende folk

Du vil på Nord Kypros finne en sjarmerende pittoresk stil og en skjønnhet, en kun finner i uberørt landskap.  Det er en  jevn, men svak økning i turismen også i nord, men turistene dominerende ikke i bybildet.

Du har alltid nok av plass å boltre deg på, uansett om du er på stranden, restaurant, i butikker eller ute i naturen.

En blir tatt svært godt i mot som ferierende. La det ikke være tvil om at barn, er ekstra  velkomne. Det skjønner en når en hører velkomst hilsenen på Turkish Airlines:

 «Ladies, gentlemen and dear children».

Det er en deilig opplevelse å fremdeles kunne oppleve den åpenheten, tilliten og imøtekommenheten, som øyene i Middelhavet alltid har vært kjent for.

På Nord Kypros finner en fremdeles en kultur preget av øy-livets rytme, med en mer avslappede holdning til livet.  En prioriterer det som påvirker livskvaliteten og velværet i en positiv retning.

"Ladies, gentlemen and dear children."

De 3 største byene

De tre største byene  på Nord Kypros er  Kyrenia (Girne)  beliggende på nord kysten,  hovedstaden Nicosia (Lefkosa) midt inne i landet  og havnebyen Famagusta (Gazimagusa)  Her står de engelske navnene først og med de tyrkiske navnene i klammer.

 Alle 3 byene kan by på varierte shoppingmuligheter og stort utvalg i både enkle og flotte spisesteder, hoteller og nattklubber.

Det meste på Nord Kypros ligger innenfor 0,5 – 2,5 times kjøretur unna. Det er en stor fordel å ha fast tilholdssted i det uberørte og rimelig Nord Kypros. 

Med ca. 9 grenseoverganger fordelt fra øst til vest. Slik har en tilgang på alt det flotte av natur og kultur, som sørsiden av øya har å by på.

Meld deg på nyhetsbrev

En lang og innholdsrik historie

På Nord Kypros er det et bredt utvalg av severdigheter for den kulturinteresserte. Øya kan vise til en omfattende historie over tusenvis av år, med mange folkegrupper som la øya under seg. Alle satte de sitt preg på øyas kultur, byggverk og vaner.

Landet er lite, men listen over de historiske severdigheter er lang. Se mer på bloggen.  Du kan besøke gamle kirker, ruinene av 3 ridderslott oppe i fjellene, Bellapais kloster og kirke,  og festningen i Kyrenia, som ligger ved siden av det østlige Middelhavets eldste, best bevarte og pitoreske  Kyrenia gamle  havn.

Dette for å nevne noen av de mest kjente severdighetene. En får følelsen av å oppholde seg i kombinasjon av en naturpark og et utendørs museum.

Nord Kypros + villmarks blomster = sant

I november er nordsiden av Kypros grønn igjen etter noe høstskurer. I løpet av årets første amåneder, pynter øya seg og gjør seg vår-fin. Da er det gul-gule blomsterenger, røde valmuer, knall gule mimosabusker, fritt voksende alpefioler og flere sjeldne orkideer en kan finne på arrangerte blomster vandringer.

Øya er ellers kjent for sitt kvitrende fugleliv og friske havluft, da en oppholder seg tett på havet langs hele kysten. I Besparmak fjellene som strekker seg fra vest til øst over 255 km er det godt med merkede turløper.

For naturelskere kan vi friste med Karpaz nasjonalpark med 250 vill esler, Alagadi Turtle Beach hvor skilpadder klekkes og en kan delta på sjøsetting av disse hver sommer. I Karpaz nasjonalpark finnes et unikt biologisk mangfold med mange steds egne og fredede arter både av blomster, fugler og amfibier.

Lave levekostnader, prisgunstig eiendom, trygt miljø

På Nord Kypros finner du en imøtekommende og vennlig lokal-befolkning. Landet har et av Middelhavets laveste prisnivåer, variert, sunn og rimelig mat, et stort utvalg i spisesteder i alle kategorier og prisklasser. Det er så godt som en ikke-eksisterende kriminalitet, noe som gjør det til et trygt og herlig sted å oppholde seg.

Finnes det et bedre sted å ha sin feriebolig? Nei, vi synes ikke det.

Er du naturelsker,   kultur- og historie elsker, ivrig turgåer eller  golfentusiast? Eller kanskje en som er glad i forskjellige ferieaktiviteter, som vannsport eller er en sykkelentusiast?

Er god mat og drikke med påfølgende fornøyelser noe for deg? Eller kanskje du er en som er glad i sol, varme og har behov for rolige dager på stranden?

Fun facts om Nord Kypros

 

Da er garantert Nord Kypros, på Middelhavets tredje største øy, stedet for deg!  Landet med sitt perfekte klima,  flotte natur, stressfri og trygge miljø, prisgunstige boliger med nærhet til sjøen og lave levekostnader, så blir det et skikkelig ferieparadis. 

Se noen «fun facts» generelle fakta her,  om landet som sies å ikke eksistere. De fleste vet ikke, at Den tyrkiske republikken på Nord Kypros ble dannet allerede i 1983. Siden 1983 har landet, har landet hatt egen grunnlov og demokratisk valgt parlament.

Goldmark Estates Ltd - medlem av det Nord Kypriotiske Eiendomsmegler forbundet

Sammen med Goldmark Estates eiendomsmegler på Nord Kypros formidler FeriehusMiddelhavet boliger til Skandinaviske kunder. Goldmark Estates er medlem av det Nord Kypriotiske eiendomsmeglings forbundet KTEB og premiert som beste eiendomsmegler 2019 på Nord Kypros. Som eneste agent / representant i Norge kan FeriehusMiddelhavet via Goldmark Estates tilby det største utvalget, med den beste lokale kunnskapen fra 2 profesjonelle avdelingskontor i Kyrenia og Iskele Long Beach.

Nord Kypros - natur, kultur og historie

error: Content is protected !!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!