Nord Kypros vakkert, uberørt og trygt

Nord Kypros har et fantastisk klima

Nord Kypros med sin beliggenhet innerst i det østlige Middelhavet, er begunstiget med et bortimot perfekt klima. Normalt kan Kypros skryte av ca.  300 dager uavbrutt solskinn, med en biologisk optimal luftfuktighet. I tillegg omgis øya av krystallklart vann, med badetemperaturer over 20 grader til begynnelsen av desember.

Nord Kypros mest kjente strand Golden Beach. en vakker naturstrand på Karpaz North Cyprus

For 10. året på rad rangeres badevannet i tillegg høyest på EUs årlige oversikt over badevannskvaliteten i Europa. Med dette menes det at på badestrendene på Kypros finner en de aller laveste nivåer av bakterier i hele EU.

Med sitt varme sommer klima og milde vinterklima, er Kypros en helårs destinasjon. Fra midten av -80 tallet har den Gresk-Kypriotiske siden av øya utviklet seg til å bli en svært populær turist destinasjon. Det gjør at visse områder i sør, har blitt tungt utbygget og er veldig turistinfisert.

På den Tyrkisk-Kypriotiske delen av øya i nord, så finner en derimot et helt annet Kypros.

Kyrenia gamle havn Nord Kypros med gamle steinbygg på rad i en hesteskoform med en minarettårn som stikker opp. Fjellkjeden bak, trebåter i forgrunnen i Girne old port North Cyprus

Et tilbakelent og imøtekommende sted for livsnytere

Du vil på Nord Kypros finne en sjarmerende pittoresk stil og en skjønnhet en kun finner i uberørt landskap.  Det er en lav og jevn økning i turismen også i nord, men turistene dominerende ikke i bybildet. Du har alltid nok av plass å boltre deg på, uansett om du er på stranden, restaurant, i butikker eller ute i naturen. At barn er er svært velkomne, skjønner en når en hører velkomst hilsenen på flyet: “ladies, gentlemen and dear children”.

En blir tatt svært godt i mot som ferierende. Det er en deilig opplevelse å fremdeles kunne oppleve den åpenheten, tilliten og imøtekommenheten, som øyene i Middelhavet alltid har vært kjent for. På Nord Kypros finner en fremdeles en kultur preget av øy-livets rytme, med en mer avslappede holdning til livet.  En prioriterer det som påvirker livskvaliteten og velværet i en positiv retning.

Rocks hotel Kyrenia Nord Kypros julepyntet med juletrær, sleder, og kunstig snø Kyrenia North Cyprus

De tre største byene  på Nord Kypros er Kyrenia (Girne), Nicosia (Lefkosa) og Famagusta (Gazimagusa) står her med de engelske navnene først og med de tyrkiske navnene i klammer.  De kan alle kan by på varierte shoppingmuligheter og stort utvalg i både enkle og flotte spisesteder, hoteller og nattklubber.

Det meste på Nord Kypros ligger innenfor 0,5-2,0 times kjøretur unna. Samtidig er det er en stor fordel å ha fast tilholdssted i det uberørte og rimelig Nord Kypros.  Med ca. 9 grenseoverganger fordelt fra øst til vest, så har en tilgang på alt det flotte av natur og kultur, som sørsiden av øya har å by på.

Nord Kypros Antiphonitis kirke ved Esentepe ligger oppe i fjellsiden mellom Esentepe og Bahceli østenfor Kyrenia.

Kypros kan vise til en lang og innholdsrik historie

På Nord Kypros er det et bredt utvalg av severdigheter for den kulturinteresserte. Øya kan vise til en omfattende historie over tusenvis av år, med mange folke grupper som la øya under seg. Alle satte de sitt preg på øyas kultur, byggverk og vaner.

Landet er lite, men listen over det historiske severdigheter lang som du kan Se mer om på bloggen. Du kan besøke gamle kirker, ruinene av 3 ridderslott oppe i fjellene, Bellapais kloster,  og festningen i Kyrenia, som ligger ved siden av østlige Middelhavets eldste, best bevarte og pitoreske Kyrenia gamle  havn. Dette for å nevne noen av de mest kjente severdighetene. En får følelsen av å oppholde seg i kombinasjon av en naturpark og et utendørs museum.

Restene av St. hilarion Castle fra middelaldere

For naturelskere kan vi friste med Karpaz nasjonalpark med 250 vill esler, Alagadi Turtle Beach hvor skilpadder klekkes og en kan delta på sjøsetting av disse hver sommer. I Karpaz nasjonalpark finnes et unikt biologisk mangfold med mange steds egne og fredede arter både av blomster, fugler og amfibier.

Nord Kypros og villmarks blomster = sant

I november er nordsiden av Kypros grønn igjen etter noe høstskurer. I løpet av årets første måneder, pynter øya seg og gjør seg vår-fin. Da er det gul-gule blomsterenger, røde valmuer, knall gule mimosabusker, fritt voksende alpefioler og flere sjeldne orkideer en kan finne på arrangerte blomster vandringer.  Øya er ellers kjent for sitt kvitrende fugleliv og friske havluft, da en oppholder seg tett på havet langs hele kysten. I Besparmak fjellene som strekker seg fra vest til øst over 255 km er det godt med merkede turløper.

En rød valmue blant en hel eng med gule margeritter en mars dag på Nord Kypros.

Tyrkisk frokost med frisk salat, egg, brød, te, halloumi, youghurt, honning, oliven og syltetøy på Agonya cafe i Gaziveren Nord Kypros.

Lavt prisnivå, stressfritt og trygt miljø

Slår en sammen en imøtekommende og vennlig lokal befolkning, et av Middelhavets laveste prisnivåer, fantastisk variert, sunn og rimelig mat, et stort utvalg i spisesteder i alle kategorier og prisklasser, ikke-eksisterende kriminalitet, så har du oppskriften på et herlig sted å oppholde seg. Finnes det et bedre sted å ha sin feriebolig? Nei vi synes ikke det.

Er du naturelsker, kultur- og historieelsker, ivrig turgåer eller golfentusiast? Eller kanskje en som er glad i forskjellige ferieaktiviteter som vannsport eller er sykkelentusiast? Er god mat og drikke med påfølgende fornøyelser noe du gleder deg over eller kanskje du er en som er glad i sol, varme og har behov for noen rolige dager?

Da er garantert Nord Kypros og Middelhavets tredje største øy, med sitt flotte natur, stressfrie og trygge miljø stedet for deg! Legger en til prisgunstige boliger og andre lave levekostnader, så blir det et ferieparadis.

Les litt om de forskjellige områdene vi formidler ferieboliger fra:

ALSANCAK, bo sentralt men  samtidig nære strand og fjell

ESENTEPE og BAHCELI, landlige omgivelser med nok av tumleplass

FAMAGUSTA, et utendørs “museum” og moderne studentby på en gang

 

Liten gammel kirke tett på havet i The Cove

Litt bakgrunns om info’en med linker

  1. Om det perfekte biologiske klimaet på Nord Kypros. Les mer her.
  2. Om EUs årlige oversikt over badevannskvaliteten i Europa. Les mer her. 
  3. SPOT – Soceiety for Protection of Turtles bistår den lokale bestanden som kommer til strendene på Nord Kypros. Arbeidet foregår i formering sesongen fra juni-september. Det er mulig å delta på arrangementer som utsetting av skilpaddeunger. Les mer her
  4. Nord Kypros kalles “zero-crime” sone. Tyverier, ran og annen kriminalitet som plager turister og andre vanlige fastboende er så og si fraværende. For Eu’s kriminalitet undersøkelse, les mer her.
  5. Om den engelske kriminalforfatteren , som drar til Nord Kypros så fort anledningen byr seg. Les mer her
  6. En undersøkelse på de tryggeste små land å være i, var i favør for Kypros. Les mer her
  7. På Wikiloc også kalt “Trails of the World” er et sted å oppdage og dele de beste utendørsløyper for fotturer, sykling og mange andre aktiviteter. For info om Nord Kypros Les mer her.
  8. For diverse opplevelser se Nord Kypros informasjons bloggen vår. Les bloggen her.   
error: Content is protected !!