Kyrenia / Girne Sentrum

treebåten sabrina på vei ut i Kyrenia gamle havn Nord Kypros

Kyrenia / Girne Sentrum er en sjarmerende og pittoresk. Kyrenia, også kalt Girne på tyrkisk, er den 3. største byen på Nord Kypros. Når det gjelder karakter og popularitet er den nr. 1. Det gjør Kyrenia til et sentrum for turisme og en av de viktigste byene på den nordlige siden av øya. Byen har mange shoppingområder og markeder, et stort utvalg av restauranter, barer og klubber.

Spesielt er den gamle havnen populær med sin helt spesielle atmosfære. Det ligger kun lystyachter og trebåter i den hesteskoformede gamle Kyrenia havn Nord Kypros. Det er populært å delta på heldags badeturer med disse. Kyreniafjellene (Besparmak på tyrkisk) sees i bakgrunnen. Du finner 100+ hoteller i alle kategorier. 10+ av disse har fem stjerner.

Kyrenia gamle havn

Monica O. Oseberg ser utover den hestesko formede Kyrenia gamle havn Nord Kypros. Mange småbåter ligger langs kaien.

Kyrenia gamle havn er en av Middelhavets best bevarte og mest pittoreske havner. Utrolig hyggelig på dagtid og med en fantastisk stemning på kvelden. Her ligger restaurantene og barer, som perler på en snor og besøkes av både fastboende og turister. Det er i denne havnen de populære badebåtene drar utfra hver morgen.

Kommer en med bil, kan parkere på den store parkeringsplassen. Parkeringsplassen er kommunal. Prisen er ca 3 TL for hele oppholdet.  Styr mot den sentrum, da plassen ligger ved siden av den gamle Muslimske park/gravplassen. Hovedbussholdeplassen er i samme område. Det kjører busser ditt ifra både vest- og østsiden av Kyrenia. Bussene fra de andre byene på Nord Kypros stopper på samme sted.

Kyrenia Castle i den gamle havnen

Kyrenia Castle ligger opplyst i skumringen langs innkjøringen for småbåtene.

Kyrenia Castle ligger i enden av Kyrenia gamle havn. Borgen er av gammel opprinnelse og har beskyttet byen opp igjennom tiden. Mest kjent er den fra historien rundt Kong Richardt Løvehjerte fra hans besøk på øya. Det skjedde under  hans tredje korstogsferd til Jerusalem. Borgen inneholder et museum, med et skipsvrak med opprinnelse fra Alexander den stores tid. Om kvelden er borgen opplyst og ser helt magisk ut.

Uteliv og fornøyelser i Kyrenia  / Girne sentrum

Ung mann ser ut over turkis hav fra en skybar Lords Hotel. Drikker en øl.

Alkohol selges  i mat- og off-licence butikker, på barer, restauranter og på nattklubber. Nattklubbene beliggende på de store hotellene, flytter utendørs i den varme årstiden.  Alle de store 5* hotellene har i tillegg hvert sitt Kasino. Disse er åpne 24/7.

Den tyrkisktalende delen av Kypros, er ikke et “turist- og partysted”. Når det er sagt, er det allikevel et godt og økende tilbudet av barer, klubber og andre fornøyelser.

Et slott som ligger ved vannet med et lysshow som lyser opp mot himmelen. Cage club,Port Cratos kyrenia.

Nattklubbene er åpne i helgene samt onsdag eller torsdag. Fredags- og lørdagshowene  byr ofte på litt ekstra spektakulært.  Som et eksempel forvandles Badelagunen Port Cratos  nattestid om til et fornøyelsessted. Der finner den populære utendørsklubben Cage Club, samt en håndfull restauranter, shishalounge og barer.

Ellers  arrangeres konserter, natur- og musikkfestivaler og  livemusic på diverse restauranter og barer. I forbindelse med nasjonaldag 20.juli  og i november, arrangeres det flyshow over Kyrenia havn.  

Bellapais kloster og landsby

Kloster, kirkeruiner og klosterhagen til Bellapais abbey med lysene tent i skumringen. Fjellene i bakgrunnen.

Bellapais er en liten landsby beliggende få minutters kjøring ovenfor Kyrenia / Girne sentrum. En kan rusle rundt i landsbyens trange gater blant de hvitkalkede og små-slitne bygningene, kjøpe lokale spesialiteter eller se på utsikten fra landsbyen ned til Kyrenia og det asurblå Middelhavet. 

Bellapais`s  juvel er Abbey’en. Bygget i det 13. århundre i gotisk stil, kan en se rester av rosevinduer. I tillegg til å være en imponerende ruin, er klosteret også en fult funksjonerende bygning. Det holdes jevnlige konserter i klostret, bryllup arrangeres i klosterhagen. Selve klosteret og klosterkirken, fungerer som et museum.

Shopping områder i Kyrenia sentrum

Fra den noe mer moderne delen av havnen i Kyrenia. Palmer er vakre mot solnedgangen.

Det er spennende å shoppe på Nord Kypros.  En kan prøve seg på å prute i noe enkle butikker. Spesielt om en kjøper flere ting. Det er ikke forventet at en prutes, slik som i Tyrkia. En vil heller ikke møte den pågåenheten fra personalet, som mange nordmenn plages med i Tyrkia.

Fra Ramadan Cemil Meydani ( en rundkjøring ved den store parkeringsplassen) går det en enveiskjørt gate med navn Ziya Rızkı Caddesi. Denne har butikker nesten hele veien til  denne gaten (caddesi) møter en større vei som går på tvers kalt  Mete Adanir Caddesi. Der disse gatene krysser hverandre er det en rundkjøring med  Akpinar Patisserie (konditori) liggende. Det ligger godt med butikker i begge retninger langs denne.

Hvilke varer er populære

Det er spesielt hyggelig å shoppe i Kyrenia / Girne sentrum. Her finnes mange små butikker, som ikke tilhører de internasjonale kjedene, en finner i resten av Europa. Tyrkiske lire brukes slik at prisnivået er behagelig lavt.

I de små bakgatene opp fra havnen, finner en  spesialforretninger for Turkish delight, tyrkiske lamper, håndlaget trekunst, orientalske tepper. En finner mange fine butikker med kjoler for en hver anledning. En engelsk bokhandel, brille- og solbrille-, skreddere, juvel- og smykke butikker. En finner populære tyrkiske klesmerker for barn og voksne.

Er en glad i kjoler, spesielt skikkelige partykjoler, er utvalget stort og glamorøst.

To menn som sitter og spiser is på fortøauet utenfor en coffeeshop. " andre menn står og røyker.

I tillegg finnes de karakteristiske butikkene i Kyrenia / Girne sentrum med fake brands. En finner de vanlige billige kopiene. Men en finner også det som kalles særdeles godt  “kvalifiserte kopier”. Da er det ofte snakk om eksklusive designer merker.

Disse er så gode at det går historier om folk som har byttet produkter i orginalbutikker i Europa/USA. Det har skjedd uten at ansatte i disse butikkene har reagert. Produktene finnes i dyre og eksklusive butikker i havneområde eller på hotellene. Generelt ligger  alt av butikkpriser godt over sitt onsdagsmarked, men til langt under priser på tilsvarende i Europa.

Sportsbutikker i Kyrenia / Girne sentrum

De siste årene har sportsmerkene åpnet rene brandstores i de 3 største byene. I Kyrenia finnes både Adidas, Reebok, Nike, Hummel, Under Armour  og Puma, som er rene orginale brandstores.

Ønsker en å  shoppe på de standard internasjonale kles og merkekjedene, anbefales en dagstur over grensen til gresktalende siden. I Ledrastreet, Cyprus Mall, samt i resten av Nicosia finner en de vanlige internasjonale brands til Europeiske priser. Det er veldig greit å ha mulighet til begge delene. Spesielt er dette en løsning som familier med tenåringer er glade for.

Fra en Adidas butikk Kyrenia Nord Kypros.. Utstillingsdukke med sportsklær, rader med løpesko og et stativ fult med shortser.

Undervisning er en økende sektor på Nord Kypros.  4 av totalt 10 internasjonalt sertifiserte universiteter ligger i Kyrenia. Disse er Girne American University, University of Kyrenia, Final International University og Cyprus Science University. Det er et jevnt økende antall turister på den nordlige siden av grensen. Økningen er ikke eksplosiv, noe som gjør at en ikke føler seg i en turistmaskin. Ønsker en det mer “sydenaktige og mer turistaktig” finner  det med å ta turer til deler av den gresk kypriotiske delen av øya. Det er kun en halvtimes kjøring fra Kyrenia til grenseovergangen utenfor Nicosia.
Ingen ting er langt unna på Kypros.

Ta en titt på filmen og bli med oss i Goldmark Estates på en rusletur i Kyrenia / Girne sentrum og i den gamle haven.

 

error: Content is protected !!