Spørsmål ved eiendomskjøp på Nord Kypros

Innhold - se alle 21 punkter her

Er det trygt å kjøpe eiendom på Nord Kypros?

All tomt og alle eiendommer både på nordsiden og sørsiden av Kypros er registrert i Landregisteret. Nærmere 100 % av boligsalgene til utlendinger i dag er nybygg, eller bygget lenge etter 1974. Eldre bygg fra før den tid omsettes knapt.

Skulle noen på et senere tidspunkt komme og kreve eiendomsrett på eiendommen du har kjøpt, så må dette dokumenteres skriftlig ved utskrift fra Landregisteret. Skulle det viser seg at en person fra Sør Kypros kan dokumentere at han eier eiendommen så vil de gjennom domstolen “Immovable Property Commission” kunne kreve oppgjør direkte fra den Tyrkiske stat, noe som da blir innvilget, uten at kjøper av eiendommen blir skadelidende.

Det samme gjelder for tomter. Når det gjelder landområdene, som nye boligområder utvikles på eksisterer det flere forsjkellig typer skjøte. Feltet er svært komplisert å forklare til lekfolk, men er et område advokatene Goldmark Estates anbefaler har stor ekspertise på. Dette er en av flere årsaker, til at bruk av advokat under eiendomskjøpet er svært viktig. 

Har du spørsmål relatert til dette hjelper vi deg selvfølgelig med å besvare disse, du kan også lese mer om dette her Immovable Property Commission

Hva er kostnadene ved kjøp, og hvilke skatter og avgifter må betales?

Alle priser på eiendom på Nord Kypros markedsføres i Britiske Pund, GBP

Omkostningene kan bli noe mindre enn dette fordi:

  • Moms er av og til inkludert i kjøpesummen
  • Myndighetene bruker enkelte ganger omkostningene for skjøte som et økonomisk virkemiddel og kan senke avgiften 1-2 % poeng

Vær observant på at 50% av tinglysningsomkostninger ikke må betales før skjøtet mottas, det kan ta fra 6 – 18 måneder.

Her er en liste over skatter og avgifter:

  • 12% tinglysnings avgift betales første gang man kjøper eiendom.
    Man betaler halvpartnen (6%) ved kontraktsinngåelse, resten betales når skjøtet mottas.
  • Stamp duty på 0,5% av kontrakt sum, denne betales når kontrakt tinglyses hos Notar.
  • 5% VAT (moms) betales til utbygger, som igjen betaler til Skattekontoret.
    Ved kjøp at brukt bolig så er denne avgift normalt betalt.

Kjøper betaler et advokatkontor ca. 1500 Britiske pund for assistanse ved eiendomskjøp. Vi samarbeider med flere advokater vi vil anbefale i denne sammenheng.

Er det noen restriksjoner på utenlandsk eierskap av eiendom?

Personer som ikke kommer fra TRNC (Tyrkisk Republikk Nord Kypros) har rett til å ha ett skjøte på én eiendom opp til maksimalt 5 donums per husholdning. Hvis du ønsker å ha skjøte til mer enn én eiendom eller en eiendom på over 5 donums, så må du sammen med din advokat sette opp et TRNC selskap.

Kan man ta opp et boliglån på Nord Kypros?

Det vanlige er å refinansiere sin eiendom i Norge.

Det er mange utbyggere som tilbyr rentefrie nedbetalingsplaner over flere år. Enkelte utbyggere tilbyr at kundene betaler  30-50 % som første innbetaling, og deretter en nedbetaling av restbeløp over flere år. Størrelsen på nedbetalings-summene og årene disse fordeles over varierer.

Lån kan tilbys for deler av boligensummen i en lokal bank, via utbyggerens bankforbindelse eller megleren. Snakk med oss om finansiering.

Vil jeg få noen oppfølging etter at jeg har besluttet å kjøpe bolig av dere?

Gjennom våre lokale erfarne kollegaer støtter vi deg gjennom hele kjøpsprosessen, vi kan også hjelpe deg etter at kjøpet er gjennomført, se relatert spørsmål lenger ned.

Kan min ektefelle/samboer og jeg kjøpe en eiendom hver?

Ja, dersom dere har forskjellig etternavn så kan dere kjøpe to eiendommer. Nord Kypros er i ferd med å tilrettelegge for utenlandske investorer som ønsker å investere i eiendomsprosjekt.
Vi forteller deg gjerne mer om dette.

Hva slags eierforhold vil det være på en bolig jeg evt. kjøper?

Alle eiendommer er selveier! Leiligheter er vanligvis en del av et boligkompleks, som organiseres som et sameie.

Kan jeg ta i bruk min nye bolig før jeg får skjøte på denne?

Som boligkjøper på Nord Kypros må du søke om tillatelse til å kjøpe eiendom. Dette er kun en proforma sak, og vi hjelper til med alle steg i prosessen. Søknaden sendes av din av advokaten på dine vegne i god tid før overtakelsen.

Når søknaden er behandlet, blir skjøtet tinglyst. Du må enten være tilstede selv for å signere, eller gi tillatelse (“power of attorney”) til din lokale advokat.

Når boligen er innflytningsklar kan du ta den i bruk, selv om ikke skjøtet er klart.

Kan jeg selge min bolig før jeg har fått skjøte på denne?

Ja, det er mulig å selge før du får skjøte.

Er det mulig å selge min bolig før den er ferdigstilt?

Ja, det er mulig å selge boligen før den er ferdigstilt.

Dere sier at man må betale skatt på fortjeneste ved videresalg av min eiendom, hvor mye vil dette være?

Når du selger din første bolig på Nord Kypros betaler du ingen skatt på fortjenesten til Nord Kypros.
Fra salg nummer to må du betale mellom 2,25-6,25 % skatt på salgsgevinst til Nord Kypros.

Hva innebærer en visningstur, er det kostnader relatert til disse?

Se våre sider om visningsturer der finner du informasjon om hva de inkluderer og kostnader relatert til en slik tur.

Kan noen se etter min bolig når jeg selv ikke er tilstede?

FeriehusMiddelhavet, sammen med våre dyktige lokale kollegaer forstår viktigheten av kundetilfredshet. Vi hjelper deg selvsagt til å bli kjent og få kontakt med servicetjenester, slik at du kan nyte oppholdet i egen bolig uten å måtte tenke på vedlikehold. Vi lar ikke kunden stå alene etter at kontrakten er signert. Snakk med oss hvis du ønsker å få en oversikt over hva vi kan hjelpe med.

Jeg ønsker å leie ut min bolig når jeg ikke er det selv, er dette mulig?

Ja det er selvsagt mulig å leie ut sin bolig når man selv ikke benytter den. Man trenger noen lokalt til å organisere, bistå og følge opp når en ikke er tilstede selv. På de største anleggene gjøres dette, men enkeltstående tilbydere kan også bistå. Goldmark Estates kan tilby en tjenester i forbindelse med utleie. Ta kontakt hvis dette skulle være interessant.

Trenger jeg pass eller visum for innreise til Nord Kypros?

Som norsk statsborger har du kun behov for å vise passet ditt ved passering av grensen fra sør-siden (når du lander på Larnaca flyplass), eller hvis du flyr direkte til Ercan, flyplassen på nord siden. Alle som ankommer som turister får 30 dagers visum. Som huseier eller med en leiekontrakt kan du be om 90 dager på grensen mot å vise frem kjøpekontrakt, skjøte eller leiekontrakt. Dette må gjøres «der og da» i forbindelse med at du ankommer.

Husk at passet skal være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Nord Kypros.

Er det lett å krysse grensen mellom Nord og Sør Kypros?

Grensen mellom Sør og Nord Kypros har vært åpen siden 2003, og du kan fritt krysse grensen flere steder i begge retninger. EU/EØS borgere kan krysse grensen med gyldig pass. Kryssing av grensen er veldig enkel og gjøres vanligvis på få minutter. Skal du krysse grensen med leiebil må du på forhånd forsikre deg om at utleie selskapet aksepterer dette.

Du må kjøpe en tilleggsforsikring på grensen. Forsikringen koster ca. £25 og har en varighet på 1 måned. Forsikringen dekker kasko ved en eventuell skade. Vi anbefaler ikke å leie bil i sør og krysse grensen med denne. Ved et uhell, kan det fort bli en veldig dyrt når bilen kun har kaskoforsikring. Dessuten er leiebil mye rimeligere i nord.

Hva er den lokale valuta?

På Nord Kypros er valutaen Tyrkiske Lire (TRY), men både engelske pund og euro benyttes (dette kan du også ta ut fra minibankene). Kredittkort aksepteres over alt.

Hva er den offisielle religionen på Nord Kypros?

Tyrkisk-kyprioter er hovedsakelig muslimer, med kristne og jødiske minoriteter som lever lykkelig blant dem. Deres tolkning av Islam er veldig avslappet, kvinner kler seg og oppfører seg som alle andre vest europeere og alkohol fritt tilgjengelig. Gambling er tillatt på de mange kasinoene og nattklubber er fulle av lokalbefolkning og turister.

Hva er det offisielle språket på Nord Kypros?

Kypriotisk tyrkisk (en “dialekt” av Tyrkisk) er det språket som snakkes av tyrkisk-kypriotene. Tyrkisk ble brakt til Kypros av osmanske erobrere i slutten av det 15. århundre. De aller fleste snakker i tillegg meget godt engelsk, etter at Kypros var en engelsk koloni frem til 1960.

Fant du ikke svar på ditt spørsmål?

Fant du ikke svar, eller har utfyllende spørsmål?
Fyll inn spørsmålet ditt nedenfor og send det til oss. Vi svarer deg så snart som mulig!

Kontakt oss
error: Content is protected !!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!