Hva er så spesielt med Nord Kypros ?

Du har sikkert hørt mye om Ayia Napa og den vakre ferieøya Kypros? Kanskje du har vært der? 

Men hva med Nord-Kypros? Også kalt det glemte Middelhavsparadiset? 

Mange skandinaver har besøkt øya opp igjennom. Noen av første som så  sjarmen til den nordlige delen etter 1974, var nok FN-soldater på øya. Allerede da skjønte de hvilken bortgjemt perle Nord-Kypros er. 

3 Castles i fjellene, gamle bymurer og festninger, kloster og kirker fra Bysants, Middelalderen, og tempelridderne, og byruiner fra antikken

I Kyrenia, den største byen beliggende på nordkysten, kan en blant annet besøke den best bevarte gamle havn i det indre Middelhavet. 

I åssiden ovenfor Kyrenia ligger landsbyen Bellapais med et gammelt klosterbygg. Hit gikk opp gikk Tempelridderene, fra den tiden de styrte øya.  I Abbyen arrangeres utendørs bryllup, musikkfestivaler og mang et hyggelig måltid har blitt inntatt i restauranten. Det er et omfattende historisk sus over mange av stedene og byggene både i Kyrenia, Famagusta og Nicosia. 

Gamle bygg og historiske områder skaper atmosfære og stemning. Det blir til det vi kan kalle et steds x-faktor. 

Vi skal se på noen flere faktorer. Følg med under.  

Hyggelig stemning, vakker natur og Europas beste klima.

Folk er hyggelige og hjelpsomme, naturen er mangfoldig. Du finner ikke bare kilometer på kilometer med vakre lange sandstrender, eller badeviker du kan kose deg i alene. I tillegg finnes en lang fjellkjede med utmerkede turstier.  «A walker’s paradise» kalles det 288 km turveinettet. 

Klimaet er Middelhavs varmt om sommeren. Fantastisk er temperaturen behagelig og varmt langt ut på senhøst og tidlig på våren i tillegg. Vinteren er i verste fall, bare som en dårlig norsk sommerdag.  

Historisk har øya Kypros har vært en del av Aleksander den stores rike, Romerrike, Bysants, Kong Rikhardt Løvehjerte og Tempelridderne, Den franske kongefamilie Lusignan, Genoveserne, Venezianerne, Osmanerne, Det britiske imperiet

Meld deg på nyhetsbrev

Bolig eiendom selges i britiske pund £ og forbruksvarer selges i Tyrkiske Lire.

Akkurat som på Sør-Kypros er den britiske innflytelsen merkbar, du kjører på venstre side og alle advokater er utdannet i London. Fast eiendom selges i britiske pund, slik at verdien har holdt seg høy og er jevnt økende.

 Valutaen til bruk for forbruksvarer og livsopphold er derimot i tyrkisk lira. Det gir deg en mye billigere hverdag, enn noe annet sted i Europa akkurat nå.

Sol ute - sol inne, sol i hjertet, sol i sinnet - sol bare sol.

Sjøvannet rundt Kypros har blitt kåret til Europas reneste badevann 10 år på rad. I tillegg finner du temperaturer over 20 grader til desember måned.

Det er nok av muligheter til å bade, da øya sies å ha mellom 300-340 solskinnsdager pr. år.

En annen «fun-fact» er at selv i desember og januar, er det gjennomsnittlig seks timer med klart solskinn per dag.

mann med golfkølle klar til å slå med blå himmel og Middelhavet bak på Korineum Golf esentepe

Nord-Kypros er lite og oversiktlig, men har alt du trenger av tilbud.

Hvis du ikke bare vil ligge på stranden, kan du dykke, gå tur i fjellet, se på historiske severdigheter, spille golf eller gå på treningsstudio.

Nyere leilighet- og villa resorts for utlendinger, har oftest fasiliteter som Spa og gym for en sunn og aktiv livsstil.

Prissituasjonen for leiligheter og villaer ligger langt under de andre landene rundt Middelhavet og definitivt under halvparten av Spanias priser.

Eiere av bolig på Nord Kypros, som tar en ferie fra ferien på den gresktalende delen, puster lettet ut når de krysser grensen tilbake til den nordlige delen. Den gresktalende delen er i Eurosonen, med et helt annet (høyere) prisnivå.

Vanlige lønnstakere føler seg rike på Nord Kypros

På Nord-Kypros er det et moderne helsevesen, du bruker bankkortet nesten overalt og kriminaliteten er lav.

Det er selvfølgelig en moderne handels infrastruktur med moderne supermarkeder. Alt av personlig pleie er svært rimelig. Spesielt gunstig er å besøke de små frisørsalonger, hvor du klipper deg for en femtedel av prisen i Skandinavia.

Forbes beskrev Nord Kypros, som det beste investerings området i 2021 for kjøp av beachfront properties

Nok av plass, mye uberørt natur og et behagelig liv.

Naturligvis er havets delikatesser populært på alle restauranter, men variasjonen av restauranter gjør at du aldri blir lei. Den tilbyr både gresk og tyrkisk mat, samt at en finner alle typer internasjonale restauranter.

På Nord Kypros oppleves det gamle Middelhavet, med et lavt livstempo, store uberørte områder og det faktum at en får svært, svært mye for pengene sine i butikker og spesielt på restauranter.

Nord Kypros - mest for pengene

Det er interessant å lese VG-artikkelen, hvor man fremhever Spania som et «prisgunstig land», når man skal investere i feriebolig ved Middelhavet. Eksempler som legges frem i artikkelen – er villaer med 3-4 soverom og 3 bad med eget basseng, nesten 1 km fra havet. Prisene lå på mellom €350 000 og €800 000. Det har vært en viss prisoppgang i markedet etter Pandemien. ( komentar: Prisene er betraktelig høyrere 2023) 

Prisnivået på eiendom henger sammen med kvalitet og alder, og mest av alt med location – location – location. Jo nærmere strandlinje og servicetilbud, jo høyere pris.

De som kjenner prisnivået på Nord Kypros, er informert om at man kan kjøpe seg en nyere villa med 3-4 soverom, så nær som 150 meter fra havet, for godt under disse prisene. Da bor en eksklusivt på en øy, samt at eksemplene under er nær et godt utvalg service fasiliteter. Det øker i tillegg verdien. 

Den gode nyheten er at du kan kjøpe disse prosjekterte kvalitets villaene under bygging, med privat svømmebasseng tett på (150 meter) Middelhavet  i Catalcoy Kyrenia for GBP £ 239 000 og  £ 285 000. Villaene har 4 og 3 soverom, 3 bad og svømmebasseng inkludert i prisen. ( Eiendom selges i britiske pund GBP £ på både nord og sør Kypros) ( kommentar 2023  prisene hra gått betraktlig opp, men er fremdeles svært gunstige)

Trykk på bildene for å gå til eiendommens boligside for mer detaljert info.  Trykk på knappen for å komme til søkesiden med alle villa med 3-4 soverom.

Sjekk ut hva som finnes av bungalower, rekkehus og tomannsboliger i tillegg.  

10 gode grunner for
å kjøpe din feriebolig på Nord Kypros

Goldmark Estates Ltd - medlem av
det Nord Kypriotiske Eiendomsmegler forbund

FeriehusMiddelhavet formidler boliger til Skandinaviske kunder Sammen med Goldmark Estates eiendomsmegler på Nord Kypros.

Goldmark Estates Ltd. er medlem av det Nord Kypriotiske eiendomsmeglings forbundet KTEB. I 2019 ble Goldmark Estates premiert som beste eiendomsmegler 2019 på Nord Kypros.

Som eneste agent / representant i Norge kan FeriehusMiddelhavet via Goldmark Estates tilby det største utvalget og den beste lokale fagkunnskapen  i det Nord Kypriotiske boligmarkedet. På Nord Kypros finner du to profesjonelle avdelingskontorer. Et ligger  i Kyrenia, det andre ligger i Iskele Long Beach.

Best Real Estate Agency and Best Sales Team North Cyprus 2019