Nord Kypros 10 gode grunner - Investere i eiendom utlandet

10 gode grunner for Nord Kypros - Investere i eiendom utlandet

Går du med planer om å investere i eiendom utenlands – kanskje ved Middelhavet? Da håper jeg du har fått med deg at Nord Kypros er det nye hotspot-området for investeringer i denne regionen. Interessenter fra Storbritannia, Øst- og Vest-Europa, Skandinavia og Midt-Østen stiller seg stadig i kø for å kjøpe eiendom på Nord Kypros.

Nord Kypros har blitt et av de mest populære områdene for investering i eiendom. Spesielt attraktivt er Nord Kypros for innbyggere fra land, hvis nasjonale valutaer de siste årene har blitt svakere. Og for de som søker et mer genuint Middelhavsland, hvor turistene  ikke er dominerende.

Her ser vi på noen av de viktigste årsakene til dette – les og se hvordan DU kan dra nytte av en sikker, gunstig, men likevel  voksende eiendomsinvestering. I et unikt økonomiske området, utenfor eurosonen med en internasjonal befolkning. 

Forbes beskrev Nord Kypros, som det beste investerings området i 2021 for amerikanere som søkte beachfront properties til å tilbringe pensjonsalderen. 

Photo by Tierra Mallorca on Unspash

1) God avkastning

Eiendom betraktes ikke lenger som en ‘alternativ investering’, men som en måte å oppnå god avkastning på startkapitalen. På Nord Kypros ser vi starten på dette vekstpotensialet, noe som vil kunne gi utmerket avkastning.

2) Klima

Nord Kypros har i gjennomsnitt over 320 soldager per år og de varmeste vintertemperaturene i hele Middelhavsområdet. En luftfuktighet på 55 %, som sies å være perfekt i et varmt klima, førte Kypros til toppen av pallen under en klima vurdering «world wide».

Eiendom på Nord Kypros er langt rimeligere enn for samme standard i Spania, Frankrike, Tyrkia, Italia og de fleste andre Middelhavsland.

3) Sikkerhet og lav "crime-rate"

En fersk rapport utført av ValuePenguin bekrefter at Kypros er et av de tryggeste og sikreste landene i verden. Kypros kommer på 5. plass av totalt 106 land som ble analysert under undersøkelsen. Videre er Kypros det sikreste stedet å bo og reise blant land med en befolkning på under 5 millioner.

4) Oppholdstillatelse til eiere av fast eiendom

Skandinaviske eiere av eiendom på Nord Kypros kan søke om oppholdstillatelse. Denne gir mulighet til å oppholde seg i lengre perioder på øya.  Mens det på den sørlige delen av øya er krav om minimums investering på € 300.000, er det i Nord ingen krav til størrelsen på din investering. Søknadsprosessen er gratis, og tar noen uker. etter flere års opphold kan du søke om permanent statsborgerskap. Huseiere som er over 60 år kan bo på Nord Kypros uten oppholdstillatelse.

Meld deg på nyhetsbrev

prissammenligning bolig nord og sør

5) Lave eiendomspriser

Eiendom på Nord Kypros er langt rimeligere enn Spania, Tyrkia og mange andre Middelhavsland for samme standard. Leilighetene på Nord Kypros er også mer eksklusive, i og med at en tilbyr en unik øy atmosfære. Det fortsatt veldig langt unna nivået på Sør Kypros. I Sør spesielt i byene f.eks. Limassol og Paphos, koster en vanlig studioleilighet ved sjøen minst € 130.000. ( priser 2020-2021)

Tradisjonelt ser man for nye prosjekter at omtrent 80% av de best beliggende leilighetene selges før prosjektet er ferdigstilt.

6) Verdiøkning

I løpet av de siste årene har eiendomsprisene på Nord Kypros økt betydelig. Hvert år øker verdien pr. kvadratmeter med ca. 10%*.

*Eiendomsprisene stiger med opptil 10% pa i de viktige områdene. I andre områder har prisene vært ekstremt stabile. Dette er i skarp kontrast til fallende priser i andre eurosone områder. En av årsakene til at eiendomsprisene på Nord Kypros har holdt seg så stabil er at eiendom på Nord Kypros bygges med privat kapital og IKKE med lån fra det internasjonale banksystemet. På den måten slapp eiendomsmarkedet å bli påvirket av den globale bankkollapsen.

Den mest lønnsomme videresalgs strategien er kjøp av bolig i byggetrinn null (om mulig før lansering), når utbygger selger den til laveste pris. Etter at prosjektet er fullført (som regel etter en periode på 1,5-2 år ), selges eiendom til markedsprisen på de fullførte prosjektene. Eiendoms verdien stiger opp til 30% i kapitaløkning fra off-plan til endelig prosjekt realisering.

Avgangstudenter fra Girne American Universitet

7) Lave levekostnader

Av 10 gode grunner for å investere i eiendom på Nord Kypros, er kanskje de lave levekostnadene noe man merker i det daglige. Generelt er prisene på Nord Kypros lavere enn for resten av Middelhavsregionen. Hovedårsaken til dette er at på Nord Kypros benytter man tyrkisk lira, som for oss turister er en mye mer gunstig valuta en f.eks. Euro. På grunn av valutafordelen er det ikke bare billigere å leve på Nord Kypros. Nord Kypros tilbyr ofte billigere kvalitets hoteller sammenlignet med hoteller andre steder rundt Middelhavet. Når det gjelder skatter og avgifter er nivået  et av de laveste. 

8) Utleie "short term"

Utleie av din bolig er mest lønnsomt i høysesongen fra påske til slutten av oktober (7-8 måneder). Utleie av bolig som ligger på et anlegg, og/eller nær sjøen gir de høyeste leieinntektene. Prisene for korttidsleie er faste per dag, i noen regioner er minimums leieperiode satt (vanligvis en uke).

Inntektene på korttidsleie varierer mellom 8-10% per år. Avkastningen på investeringen til kan variere fra 6 til 10 år (med utgangspunkt i at man kjøper eiendom helt i begynnelsen av prosjektering).

Oversikten nedenfor baserer seg på statistikk fra Iskele/Famagusta regionen.

Uvalgte boliger

Her finner du et utvalg boliger i Famagusta bukten.

Leilighet, rekkehus, tomannsbolig, bungalow eller villa fra GBP £ 65 000

Klikk her

Meld deg på nyhetsbrev

Studio Leilighet Famagusta University ligger i nærheten med store vinduer med stor seng, kjøkkeninnredning etc.

9) Utleie "long term"

Nord Kypros har lenge vært et land der utdanningssektoren har vært en hovedinntektskilde for landet. De siste årene har antallet Universiteter økt til 18, det foreligger planer som er godkjent for ytterligere 8 Universitet, slik at det totale antallet innen kort tid vil stige til 26. Med dagens 18 Universitet har antall aktive studenter på Nord Kypros oversteget 100 000, og dette tallet øker med 12% til 15% hvert år, i tillegg kommer alle som jobber på Universitetene.

Dette skaper store muligheter for de som har mulighet for å leie ut sin bolig i dette markedet.

Oversikten nedenfor baserer seg på statistikk fra Iskele/Famagusta regionen.

10) Reneste badevann

Kypros har den høyeste andelen badeplasser med utmerket vannkvalitet i EU med 99,1%, ifølge en rapport fra EU-kommisjonen og European Environment Agency (EEA) publisert 8. juni 2020.

Undersøkelsen dekket 113 badeplasser på Kypros hvorav 112 ble funnet å være av utmerket kvalitet. Ifølge rapporten ble det i fem land funnet at 95% eller flere av badeplassene hadde utmerket vannkvalitet: Kypros (99,1% av alle områder), Østerrike (98,5%), Malta (97,7%), Hellas (95,7%) og Kroatia (95,6%).

Om strender se mer her.

Goldmark Estates Ltd - medlem av det Nord Kypriotiske Eiendomsmegler forbundet

Sammen med Goldmark Estates eiendomsmegler på Nord Kypros formidler FeriehusMiddelhavet boliger til Skandinaviske kunder. Goldmark Estates er medlem av det Nord Kypriotiske eiendomsmeglings forbundet KTEB og premiert som beste eiendomsmegler 2019 på Nord Kypros. Som eneste agent / representant i Norge kan FeriehusMiddelhavet via Goldmark Estates tilby det største utvalget, med den beste lokale kunnskapen fra 2 profesjonelle avdelingskontor i Kyrenia og Iskele Long Beach.

Best Real Estate Agency and Best Sales Team North Cyprus 2019