Vi får ofte dette spørsmålet

Mange som er i startfasen med tanke på en evt. investering i eiendom ved Middelhavet spør oss om det er store prisforskjeller mellom eiendom kjøpt i et EU land kontra på Nord Kypros. I et tidligere blogg innlegg har vi tatt for oss forskjellen mellom Nord Kypros og Portugal, du kan lese mer i dette blogg innlegget.

Her skal vi se på forskjellen mellom å kjøpe bolig på sørsiden av Kypros, den greske delen, i forhold til å kjøpe på Nord Kypros.

Photo from Aphrodite Hills, Dionysus Greens

Aphrodite Hills, Dionysus Greens

For å forsøke å gjøre en mest mulig «rettferdig» sammenligning har vi funnet et leilighetskompleks på den greske siden, i utkanten av Paphos, som ligger ca. 1100 meter fra Middelhavet.

Leilighetsanlegget under oppføring består av 3 etasjers blokker med leiligheter som har utsikt mot fellesbassenget. Leilighetene på bakken har egen hageflekk, de som ligger over har egen balkong.

2 soverom og 2 bad, hage eller balkong. Leiligheten er på 125m².

 Pris fra €475 000 = GBP £ 399 850

Så har vi forsøkt å finne tilsvarende leilighet på Nord Kypros..

Orchard anlegget ved Yeni Boğaziçi

Leiligheten på Nord Kypros vi velger å sammenligne med Aphrodite Hills enheten over, ligger på Orchard, et anlegg som også ligger 1100 meter fra Middelhavet.

2 soverom og 2 bad, hage eller balkong og stor takterrasse. Leiligheten er på 93 m². Det betyr at leiligheten er mindre en den vi sammenligner med på den Greske siden, men forsvarer det prisforskjellen?

Pris fra GBP £ 93 000 (pris primo 2022) 

Orchard anlegget ved Yeni Boğaziçi

Siden leiligheten over var vesentlig mindre enn leiligheten på den greske siden, velger vi å ta med et eksempel til fra Orchard. Dette er en villa med 4 soverom 4 bad, gjeste toalett. Villaen er på 250 m², med takterasse på 89 m², og hage på 400 m². Som tilvalg kan man få privat svømmebasseng for GBP £ 20 000.

Pris fra GBP £ 230 000
(med basseng GBP £ 250 000) Utsolgt – Priser primo 2022

Neste sammenligning er av
to leiligheter som ligger rett ved stranden

Green Bay Protaras, Fig Tree Bay

På den greske siden fant vi dette leilighetskomplekset i gangavstand fra stranden. 

1 soverom og 1 bad. Leiligheten er på 60 m², størrelsen på balkongen er ikke oppgitt, men anslås til ca. 14 m².

Pris fra  € 595 000 = GBP £ 500 820

Aphrodite Wellness Resort

På Nord Kypros har vi valgt dette anlegget som ligger helt vest i Morphu bukten. Leiligheten som ligger i blokkene nærmest havet, har 1 soverom og 1 bad, den er på 61 m², balkongen er på 12 m².

Pris fra GBP £ 76 273 ( pris primo 2022) Utsolgt til denne prisen.

Konklusjon

Man kan selvfølgelig finne leiligheter i andre priskategorier, både sør og nord for grensen. Men man kommer ikke vekk fra det faktum at det er vesentlig billigere å investere i en eiendom på Nord Kypros.

I eksemplene vi har vist ovenfor, ser på for leiligheter som ligger ca. 1 km. fra stranden. For disse, så koster leiligheten på Nord Kypros 20% av hva man må ut med, for leiligheten på den greske siden.

For leilighetene som ligger rett ved stranden, er differansen større. Her betaler man kun 15%, av verdien på tilsvarende leilighet, på den greske siden. Legg til at kostnadene for å spise på restaurant, kjøpe mat på butikken, leie bil, drivstoff etc. er vesentlig lavere på Nord Kypros. Da så ser man fort hvor mye mer man får for pengene nord for grensen!

….og skulle man, som oss – savne litt av det greske – så kan man reise på «ferie» til den greske siden. Det har vi i FreiehusMiddelhavet gjort flere ganger.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Eiendom på Nord Kypros er langt rimeligere enn for samme standard i Spania, Frankrike, Tyrkia, Italia og de fleste andre Middelhavsland.

Uvalgte boliger

Her finner du et utvalg boliger i Famagusta bukten.

Leilighet, rekkehus, tomannsbolig, bungalow eller villa fra GBP £ 65 000

Klikk her

Goldmark Estates Ltd - medlem av det Nord Kypriotiske Eiendomsmegler forbundet

Sammen med Goldmark Estates eiendomsmegler på Nord Kypros formidler FeriehusMiddelhavet boliger til Skandinaviske kunder. Goldmark Estates er medlem av det Nord Kypriotiske eiendomsmeglings forbundet KTEB og premiert som beste eiendomsmegler 2019 på Nord Kypros. Som eneste agent / representant i Norge kan FeriehusMiddelhavet via Goldmark Estates tilby det største utvalget, med den beste lokale kunnskapen fra 2 profesjonelle avdelingskontor i Kyrenia og Iskele Long Beach.

Best Real Estate Agency and Best Sales Team North Cyprus 2019