Nord Kypros kaprer 4. plassen!

I mars 2022 kom en rapport fra Amerikanske Live and Invest Overseas, som tar for seg de 10 beste stedene i verden å tilbringe tid i eldre dager.

Link til hele rapporten finner du lenger ned i dette innlegget.

Nord Kypros kommer på en fin 4. plass, kun slått av Mexico #3, Belize #2 (Belize er en nasjon på østkysten av Mellom-Amerika, med kystlinje til det karibiske hav), og Portugal som kommer på 1. plass.

For de fleste av oss vil det være uaktuelt å benytte større deler av pensjonisttilværelsen i Mexico eller Belize.

Vi velger derfor å sammenligne Nord Kypros med Portugal.

Nord Kypros

Nord Kypros, slik fremhevet av Live and Invest Overseas:

  • Eiendom – inkludert eiendom ved stranden – er utrolig lavt priset.
  • Nord-Kypros er klar til å bli Europas neste store feriested.
  • Den lokale valutaen er tyrkisk lira, så valutavekslingen fungerer i din favør.

Her har vi oversatt hovedargumentene til  anbefalingene om hvorfor tilbringe pensjonstid Nord Kypros? 

Denne destinasjonen tilbyr solskinn året rundt, uberørte strender og klart blått vann … 

Engelsk snakkes mye, og det er lett å fungere i samfunnet.  Utvandrersamfunnet er stort og imøtekommende, kulturen rik, kriminalitetstallene lave …

Her har du alt du kan ønske deg for ditt opphold.

Den store fordelen er allikevel de utrolig lav-prisede eiendommene og de investeringsmuligheter gir. Nye leiligheter i moderne komplekser med fasiliteter koster fra rundt 70 000  $ USD. 

La oss se litt på Portugal og Nord Kypros

Avhengig av hva du ønsker å få ut av din pensjonisttilværelse, er det flere faktorer som vil spille inn når man skal velge hvor man ønsker å tilbringe alderdommen. For de aller fleste vil nok kostnaden for å kjøpe en leilighet,  levekostnader og klima stå høyt på listen. Vi har forsøkt å finne data som kan sammenligne de to landene.

 Uten å avsløre for mye, det er en årsak til at Forbes beskrev Nord Kypros, som det beste investerings området i 2021. Dette rådet var ment for amerikanere som søkte beachfront properties til å tilbringe pensjonsalderen, men er allmenn gyldige for alle. 

1. Boligpriser Portugal vs Nord Kypros

I undersøkelsen fra Live and Invest Overseas bruker de området som heter Comporta, 90 minutter sør for Lisboa. Det er ikke så enkelt å finne data om gjennomsnittet for boligprisene i dette området. 

Ved å kikke på flere eiendomsmeglere som selger boliger i området ser vi at prisene for en leilighet med 1 soverom starter på €230 000, som pr. 11/3-22 tilsvarer ca. £193 000. 

På Nord Kypros kan du kjøpe deg en leilighet med 1 soverom fra under GBP £70 000 og opp.

Comporta, Portugal:
Nybygget leilighet med 1 soverom GBP £ 193 000

Iskele, Nord Kypros:
Nybygget leilighet med 1 soverom fra GBP £ 70 000

2. Klima - temperaturer i luften

Nord Kypros har i gjennomsnitt mer en 310 soldager per år og de varmeste vintertemperaturene i hele Middelhavsområdet. I Lisboa, Portugal oppgis det å være over 300 soldager pr. år.

En temperatursammenligning mellom byene Lisboa og Kyrenia ser man på grafen.

En luftfuktighet på 55 %, som sies å være perfekt i et varmt klima, førte Kypros til toppen av pallen under en klima vurdering «world wide».

3. Klima - temperaturer i havet

Er du glad i å bade, og gode badetemperaturer er noe du sette pris på, så skal du velge Nord Kypros. Som man finne av grafen, er badetemperaturene vesentlig høyere på Kypros. Hvis man også tar med at Kypros har det reneste badevannet, så blir dette et klart førstevalg for oss som er glade i å bade.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

4. Vind og nedbør

Portugals geografiske beliggenhet gir et  kystklima påvirket av Atlanterhavet. Det vil være mer regn igjennom hele sesongen, og mer vind. 

En øy som Kypros, som er omgitt av hav på alle kanter, vil også ha mye vær. Kypros sin fordel er beliggenheten helt innerst øst i Middelhavet. Her finner en et helt annet klima, enn på Atlanterhavskysten. Det er mye tørrere og varmere på Kypros, med en lenger sommersesong, en du finner i Portugal. 

 

Grafene og dataene i bloggposten brukt med tillatelse fra ©WeatherSpark.co

5. Sjansene for en klar blå himmel

Antall soldager og timer på dagen med sol, er ganske jevnt for begge stedene vi her har sette på. Forskjellen kommer tydelig frem når det gjelder sjansene for godt og klart vær.  Vær med den klare knall-blå himmelen mange av oss er så glade i, er det betydelig høyere sjanse for å se på Kypros.  

Som et sammendrag kan vi si at det regner og blåser mindre, er mer klar blå himmel, er varmere i luften og veldig mye varmere i havet på Kypros sammenliknet med Portugal.  Det er rett og slett bedre vær, en lengre sesong og spesielt gunstige badetemperaturer på Kypros. 

Legg til lave levekostnader, gunstige skatteregler, lave boligpriser, reneste badevannet i EU, et trygt og godt miljø og store områder med uberørt natur, så forstår en at Nord Kypros voksende popularitet for feriehuskjøpere. 

The World's Best Places To Retire In 2022

For deg som ønsker å lese hele rapporten, og se hvilke steder som kapret de andre topp 10 plassene, kan du bruke knappen.

6. Reneste badevann

Her gir vi deg et argument til, som ikke er beskrevet i artikkelen:

Kypros har den høyeste andelen badeplasser med utmerket vannkvalitet i EU med 99,1%, ifølge en rapport fra EU-kommisjonen og European Environment Agency (EEA) publisert 8. juni 2020.

Undersøkelsen dekket 113 badeplasser på Kypros hvorav 112 ble funnet å være av utmerket kvalitet. Ifølge rapporten ble det i fem land funnet at 95% eller flere av badeplassene hadde utmerket vannkvalitet: Kypros (99,1% av alle områder), Østerrike (98,5%), Malta (97,7%), Hellas (95,7%) og Kroatia (95,6%).

Om strender se mer her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

9 grunner for å velge Nord Kypros

Er du enda ikke overbevist? Ennå usikker på hvilket område du bør sjekke ut i forbindelse med en bolig du kan nyte pensjonisttilværelsen i?

Vi har tidligere skrevet et blogg innlegg som gir deg 9 gode grunner for å velge Nord Kypros. Du finner innlegget ved å trykke på knappen under.

Goldmark Estates gir deg det bredeste utvalg av boliger
over hele det Nordlige Kypros.
FeriehusMiddelhavet hjelper deg med å finne noe som passer ditt behov.

Goldmark Estates Ltd -
medlem av det
Nord Kypriotiske Eiendomsmegler forbundet KTEB

FeriehusMiddelhavet formidler sammen med Goldmark Estates eiendomsmegler, boliger på Nord Kypros til Skandinaviske kunder.

Goldmark Estates er medlem av det Nord Kypriotiske eiendomsmeglings forbundet KTEB og premiert som beste eiendomsmegler 2019 på Nord Kypros. Som eneste agent / representant i Norge kan FeriehusMiddelhavet via Goldmark Estates tilby det største utvalget, med den beste lokale kunnskapen, og 2 profesjonelle avdelingskontor i Kyrenia og Iskele Long Beach.

Best Real Estate Agency and Best Sales Team North Cyprus 2019