Rett tidspunkt for å investere på Nord Kypros

Nå er det spesielt fordelaktig å investere i eiendom på Nord Kypros

 Investere på Nord Kypros, oppdages av flere og flere. Hvorfor? Mange kommer for klimaet og naturen. Investorspesialister ser kun på at eiendomsinvesteringene er lønnsomme.  Årsaken ligger blant annet i boligenes beliggenhet, utdannings- og turisme investeringer. 

En faktor er også at Nord Kypros pr. nå ligger utenfor Euro-sonen, noe som gjør at ikke minst levekostnadene er veldig lave sammenlignet med den gresktalende siden av Kypros og Spania. 

La oss sammen undersøke de underliggende faktorene til denne oppgangen.

Nylig ( okt-19)uttalte Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til «Dine Penger» at det vil det være smart rent økonomisk å investere i feriebolig utenlands nå. 

Se til andre steder en der nordmenn normalt trenger seg sammen, som i Spania og Sverige. «Mange snakker om hvor billig det er i Albania, Kroatia og andre mindre kjente steder rundt Middelhavet. Men ingenting slår ferieboligprisene på Nord Kypros.»

Villa beliggende rett bak et svømmebasseng med knallblåe fliser i. Høy og blå himmel over den hvite sten vill. a

Nye bungalower med høy standard, 3 soverom, 2 bad og stor takterrasse tett på havet. Alle 8 ble solgt off plan, idet byggingen startet. Priser fra £170-190 000 etter beliggenheten på feltet. Skatter og avgifter kommer i tillegg.

Den siste tiden har vi sett uro og ustabilitet i Tyrkia, både politisk og i markedet. Med nedgangen i eiendomsbransjen har nedgangen i leieinntekter og dermed har leieavskrivnings tidene økt betydelig. Dette har ført til at Nord Kypros har tiltrukket seg stor oppmerksomheten når det gjelder eiendomsinvestorer fra Tyrkia. På Nord Kypros har freden og den stabile oppgangen, aldri vært mer positiv.

Vi hjelper deg med informasjon slik at du best kan ta en kvalifisert beslutning

1.    Kontinuerlig oppgang og stigende verdier på Kypros

I de siste fem årene har boligprisene i gjennomsnitt økt med 10% – 12% i året på Nord-Kypros .  45-50 m2 studioleiligheter som i 2012 ble solgt for mellom £22 000 – 24 000 pund i Iskele-regionen, selges i dag for nærmere £35 000 pund. Dette gjelder om de selges «off-plan». Med det menes det at feriehusene kun er prosjekterte, ikke bygget når de legges ut for salg ved lanseringen. De ferdigbygde leilighetene derimot selges for rundt 40 000 pund.

I samme tidsperspektiv har 2 + 1 Leiligheter blitt solgt for £35 000 pund i Famagusta  sentrum, mens de  nå selges for rundt £ 55 000 pund. Den samme prisstigningen ser en stort sett i alle regioner på Nord Kypros.

2. Den vinnende effekten av at eiendommene selges i Sterling GBP £

Eiendommer på Nord Kypros selges i £ britiske pund. En god investor er ikke redd for å investere i britiske pund, hvorfor? Pundet har styrket seg mot den Tyrkiske Liraen med 65% de siste 5 årene. Huskjøpere har nytt godt av denne økningen.

Hvorfor det og hvordan fungerer dette? Mens kursen 1 juli 2012 var £ 1 = 2,8 TL er det nå £ 1 = 7,1 TL (sept. 2019). Med andre ord, en investor som har en leilighet som ble kjøpt til £ 50 000 pund tilsvarende 140.000 TL i juli 2012, har i henhold til dagens pris et bosted verdt 355 000 TL pga valutakursen. Da tas ikke verdiøkningen i eiendomsmarkedet med i i regnestykket. Med andre ord, her snakker vi om en kraftig økning!

Dette sier DNB Markets i sine prognoser (artikkel i Nettavisen  september 2019), at selv om den norske kronen generelt sett er svak mot Euro og Dollar, så vil den styrke seg mot Engelske Pund, dette da Pundet ventes å svekke seg kraftig som følge av utmeldelsen av EU og den usikkerheten det medfører (Brexit).

3.    Leieavkastning i form av utleieinntekter

En av de viktigste årsakene for mange til å investere i Nord Kypros er leieavskrivninger. I en by som Istanbul er den minste leieavskrivning perioden 25 år, mens i Nord-Kypros varierer perioden mellom 10-16 år. For eksempel, i Kyrenia, en månedlig leieinntekt på 2 + 1 hus er rundt £ 400 pound. Det betyr £ 4800 pound per år. Økningen i boligprisene eiendomsmarkedet i Kyrenia  har økt leieavskrivning perioden opp til 16 år. Den viktigste årsaken til dette er begrensningen av byggerettigheter, og stor prisoppgang på tomter.  Det er fremdeles muligheter for å investere i områder hvor det fortsatt er høy leieavskrivning.

I Famagusta og i Nicosia er det en leieavskrivningsperiode fra 12 år. I en mega-by som Istanbul er det i dag en leieavskrivning periode på 25-30 år. Det gjør nedskrivnings tiden på Nord Kypros veldig  attraktiv for investorer.

4.    Høyskoler og universiteter 

Høyskoler og universiteter er viktige faktorer for de som vil investere på Nord Kypros. Det er ca 100.000 lokale og utenlandske studenter på Kypros  pr. 2018.  Disse studentene tar bachelor-, Master-  og doktorgradsstudium på 1 av 10 universiteter. Universitetene er akseptert av Rådet for høyere utdanning (YOK) og tilbyr utdanning etter internasjonale utdannings standarder. 5 av universitetene er medlem av IAU International Association of Universities.

Deres visjon er: «The Global Voice of Higher Education» Denne internasjonale samarbeidsorganisasjonen har UNESCO, Verdensbanken, EUparliamentet, OECD og FN`s organisasjon mot kriminalitet og narkotika som partner. Det er et kvalitetstegn for nivået på universitetene. Til sammenlikning har Norge 3, den gresktalende delen 2 og den tyrkisktalende delen, 5 universiteter på listen.  Utdanningsinstitusjonene har blitt en livsnerve i den Nord Kypriotiske økonomien.

I de senere årene har det vært en økning i etterspørselen etter privatskoler. Skoler som tilbyr fremmedspråklig utdanning på grunnskolenivå. Spesielt gjelder dette familier som er opptatt av utdanningssystemet i Tyrkia. En har sett familier som har flyttet Nord Kypros, hvor de betaler halvparten av prisen på privatskoler sammenliknet med i Tyrkia. Som et resultat kan barna vokse opp i et fredelig og sikkert miljø på Nord Kypros og gå ut av grunnskolen med engelsk kunnskaper baserte Cambridge standarder. 

Inngangs område og oppholdssted på et universitet på Nord Kypros. Interiør i tre og glass

5.  Muligheten for at Nord Kypros blir en del av EU. 

Kypros forhandlinger for å reparere splittelsen av øya har pågått i årevis. Finner en en løsning på Kypros problemet vil veien for Nord Kypros inn i EU være kort.  Det er forventninger om at de som har investert i fast eiendom på Nord Kypros vil kunne få en oppholdstillatelse pga dere eiendom i et EU land.

Boligprisene er 2-3 ganger høyere på Sør-Kypros, sammenliknet med på Nord Kypros. Det er et av de viktigste punktene for svært mange eiendomsinvestorer. 

For tiden har nesten 90% av Tyrkisk Kypriotene EU-pass. Jeg kan si at med funnene av naturgass på Kypros, både i havet og på land,  er løsningen slett ingen umulighet. Men den er heller ingen selvfølge.

Mange lokale og utenlandske investorer, tror  på en løsning og investerer med dette som et bakteppe. Det viktigste med dette punktet, er at det i tillegg blir gjort kjent at Tyrkisk Kypriotene har de samme juridiske rettigheter til naturforekomstene, som de Gresk Kypriotiske.

Derfor er løsningen i det hele tatt ikke fjern.

6.    Location – location – location

Felles for de fleste ferieboligene på Nord Kypros er at det er kort vei til Middelhavet, og de aller fleste boligene har utsikt over havet, det er aldri langt til stranden og selv boliger i første linje har overkommelige priser.

På Nord Kypros kan du kjøpe deg en leilighet med 3 soverom og 2 bad, samt takterrasse – på anlegg med alle fasiliteter, tett på Middelhavet fra ca. 1,2 millioner NOK. En villa med eget svømmebasseng, kan bli din for 2,5 millioner NOK.

7.    Kjennetegnene på Kypriotiske personer 

Bortsett fra grunnene til hvorfor investere på Nord Kypros nevnt ovenfor, tror jeg at en av de viktigste årsakene til den økende interessen er befolkningen.

På Kypros er folk vennlige, utdannede og tolerante mennesker, i tillegg til å være patriotiske, demokratiske og sosiale mennesker. Kypriotene elsker å hjelpe, møter sine gjester fra mange nasjoner med oppriktig vennlighet, uten diskriminering.

Fordi øya er liten, har folk sosiale verdier, og ønsker ikke gjøre ting som lett skader sitt rykte. Jeg kan si at vårt samfunn er ærlig og pålitelig på et høyt nivå. Kyprioter kan ikke tolerere urettferdighet.

 

Kilde: Goldmark estates Skrevet av Osman Oran, Master of Tourism fra Girne American University, Daglig leder og megler i Goldmark Estates. Oversatt til norsk.

Goldmark Estates ble av bransjen kåret til beste eiendomsmegler og beste salesteam i 2019 på Nord Kypros.  

Goldmark Estates Ltd - medlem av det Nord Kypriotiske Eiendomsmegler forbundet

Sammen med Goldmark Estates eiendomsmegler på Nord Kypros formidler FeriehusMiddelhavet boliger til Skandinaviske kunder. Goldmark Estates er medlem av det Nord Kypriotiske eiendomsmeglings forbundet KTEB og premiert som beste eiendomsmegler 2019 på Nord Kypros. Som eneste agent / representant i Norge kan FeriehusMiddelhavet via Goldmark Estates tilby det største utvalget, med den beste lokale kunnskapen fra 2 profesjonelle avdelingskontor i Kyrenia og Iskele Long Beach.